PeristeriNews.gr
Οικονομία

Δήλωση του Β. Κορκίδη για την απόφαση του ΣτΕ περί λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές


«Σχεδόν καμία μικρομεσαία επιχείρηση δεν εφάρμοσε το δικαίωμα που της δόθηκε από την υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές, λόγω αυξημένων λειτουργικών εξόδων και μειωμένης κατανάλωσης…»

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την απόφαση του Δ΄Τμήματος του ΣτΕ, με την οποία κρίνεται συνταγματική η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κορκίδης εξέφρασε τη λύπη του που με οριακή πλειοψηφία του Δ΄Τμήματος του ΣτΕ, κρίθηκε συνταγματική η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές, παρά την αντίθετη εισήγηση του παρέδρου. «Σέβομαι, αλλά δεν συμφωνώ με το σκεπτικό της απόφασης ότι δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, επειδή ακριβώς καθορίστηκαν συγκεκριμένες περιοχές με πολυχώρους και υπερκαταστήματα για ευνόητους λόγους» τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Κορκίδης η ανάγκη λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές στις συγκεκριμένες περιφέρειες και περιοχές, δεν διαπιστώθηκε ποτέ και σχεδόν καμία μικρομεσαία επιχείρηση δεν εφάρμοσε το δικαίωμα που της δόθηκε από την υπουργική απόφαση, λόγω αυξημένων λειτουργικών εξόδων και μειωμένης κατανάλωσης.

Σημείωσε επίσης ότι η κυριακάτικη λειτουργία σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές και σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους, για να μην μετατρέψει της εξαίρεση σε κανόνα, πρέπει να αποφασίζεται σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών.

Είναι ενθαρρυντικό, ωστόσο, όπως είπε, το γεγονός ότι τρεις από τους επτά συμβούλους Επικρατείας μειοψήφισαν, υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη και την 106η διεθνή σύμβαση εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Υπενθύμισε δε ότι αυτή που μπορεί να αποφασίσει οριστικά επί του ζητήματος, είναι η Ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία το 2017 είχε κρίνει, ότι το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα της κυριακάτικης αργίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment