PeristeriNews.gr
Οικονομία

Γ. Στουρνάρας: Εξωγενείς παράγοντες οδηγούν τις χρηματιστηριακές εξελίξεις


«Η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 5 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΤτΕ, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Συνεργάζομαι άψογα με Τσακαλώτο, Φλαμπουράρη, Λιάκο

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει σε συνομιλητές του ότι «συνεργάζεται άψογα και σε καθημερινή βάση με το οικονομικό επιτελείο και αδιαφορεί για τις επιθέσεις άσχετων με το θέμα», δηλώνοντας ότι δεν προτίθεται να απαντήσει στις βολές που δέχεται από στελέχη της κυβέρνησης.

Τη συγκεκριμένη τοποθέτηση μεταφέρει, επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον του κ. Στουρνάρα, δημοσίευμα στον «Ελεύθερο Τύπο». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο διοικητής της ΤτΕ μιλά σχεδόν καθημερινά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Επικρατείας που ανέλαβε πρόσφατα την αρμοδιότητα των τραπεζών Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο.

Επιπλέον, σημείωσαν ότι οι επιθέσεις στον κεντρικό τραπεζίτη κάνουν ζημιά στις αγορές, καθώς «παρουσιάζεται μία εικόνα πολέμου για να ικανοποιηθεί το φανατισμένο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ όταν ο διοικητής της ΤτΕ συνεργάζεται άψογα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά αυτή η κατάσταση κάνει ζημιά έξω».

Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας φέρεται να εκτιμά ότι ως κεντρικός τραπεζίτης δεν θα πρέπει να σχολιάζει χρηματιστηριακές εξελίξεις και τις κινήσεις των τραπεζικών μετοχών, υπό την επισήμανση ότι -σε κάθε περίπτωση- οι τράπεζες «δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα», καθώς «έχουν περάσει τα stress tests» και «δεν έχει αλλάξει τίποτα στον σχεδιασμό». Ειδικότερα, ο διοικητής της ΤτΕ φέρεται να αποδίδει τις τελευταίες εξελίξεις σε μια «διεθνή αναταραχή λόγω της ανόδου των επιτοκίων διεθνώς, με την Ελλάδα να επηρεάζεται περισσότερο».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment