PeristeriNews.gr
Πολιτική

Γ. Σταθάκης: Λογικό το «φρεσκάρισμα» της κυβέρνησης


«Η κυβέρνηση, με σεβασμό στην εθνική τραγωδία από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, προχωρά τον σχεδιασμό της, βήμα προς βήμα, προκειμένου να ανταποκριθεί σε όλα τα μεγάλα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Όπως είπε, μέσω του «Real fm», «η έξοδος από τα Μνημόνια οριοθετεί μια καινούρια κατάσταση. Πλέον, ανοίγει ο δρόμος η κυβέρνηση να ρυθμίζει τα δημόσια οικονομικά της με απόλυτη ανεξαρτησία».

Απαντώντας στα σενάρια περί αναστολής εφαρμογής μέτρων από την κυβέρνηση, όπως είναι η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου ορίου, ο υπουργός απάντησε ότι «αν τα δημόσια οικονομικά πάνε καλά, και πιστεύω ότι από τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου είναι πολύ καλά, θα περιμένουμε στον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου να δούμε τί προτάσεις θα καταθέσει η κυβέρνηση για το θέμα αυτό».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «η χώρα θα διατηρήσει πλήρως τη δέσμευσή της να έχει και ο επόμενος προϋπολογισμός 3,5% πλεόνασμα».

Σχετικά με τις αιτιάσεις ότι μετά την έξοδο από τα Μνημόνια το χρέος είναι υψηλότερο, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «μπήκαμε στο μνημόνιο όταν η Ελλάδα χρωστούσε 300 δισ. ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 7 χρόνια κι έπρεπε να βρίσκει 40 δισ. ευρώ τον χρόνο. Βγαίνουμε από το μνημόνιο με 40ετή περίοδο αποπληρωμής, ετήσιες υποχρεώσεις περί τα 6 δισ. ευρώ και με ρύθμιση για το χρέος ότι από το 170-180% του ΑΕΠ απομειώνεται το 50%. Άρα, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις» υποστήριξε ο υπουργός.

Σε ό, τι αφορά τα υψηλά πλεονάσματα, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι «αυτή είναι η μόνη και βασική δέσμευση που κρατάει η χώρα, η οποία εκπορεύεται από τη ρύθμιση του χρέους και ισχύει σε πάρα πολλές χώρες στην Ευρώπη που κρατάνε μικρά πλεονάσματα για πολλά χρόνια».

Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει κλείσει ένας μεγάλος κύκλος μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς. «Οι πιο πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν διευκολύνουν την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Στον ενεργειακό τομέα, μπορώ να απαριθμήσω ενδεικτικά πληθώρα μεταρρυθμίσεων: έχουμε ανοίξει την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, ιδρύουμε το Χρηματιστήριο Ενέργειας που θα είναι ουσιαστικά ο μηχανισμός με τον οποίο θα λειτουργεί η αγορά ενέργειας, ενώ καταργήσαμε τις επιδοτήσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και προχωρήσαμε στην εισαγωγή ανταγωνιστικών διαδικασιών με διαγωνισμούς. Είναι μια συστάδα αλλαγών που αρχίζουν να αποδίδουν, καθώς προσελκύσουν μεγάλες επενδύσεις και μόνο θετικό αποτέλεσμα θα έχουν για τους πολίτες» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο Γιώργος Σταθάκης απάντησε ότι είναι λογικό να υπάρχει «φρεσκάρισμα» της κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο πριν από τη διενέργεια των εκλογών, προσθέτοντας ωστόσο ότι πρόκειται για «αποκλειστική απόφαση του Πρωθυπουργού και απόλυτα σεβαστή».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment