PeristeriNews.gr
Πολιτική

Γ. Σταθάκης: Ισχυρές επιφυλάξεις για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ


Τις ισχυρές επιφυλάξεις της ελληνικής κυβέρνησης σε βασικά σημεία της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. – ΗΠΑ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Τις ισχυρές επιφυλάξεις της ελληνικής κυβέρνησης σε βασικά σημεία της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. – ΗΠΑ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ενημερώνοντας σχετικά τα μέλη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου.

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής ως προς την συμφωνία για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων Ε.Ε. – ΗΠΑ, και έχει κατατεθεί με απόλυτη σαφήνεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το τι πιστεύουμε ότι πρέπει και τι δεν πρέπει να περιλαμβάνει. Εγείρονται σοβαρά ζητήματα ως προς την διαδικασία και την διαφάνεια αλλά και ως προς το περιεχόμενο της. Τις ίδιες θέσεις με εμάς έχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο κ. Σταθάκης. Τόνισε δε, ότι η Ελλάδα έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεση της ως προς το πλαίσιο για την προστασία των επενδύσεων.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι οι συζητήσεις είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και οι διαπραγματεύσεις προχωρούν πολύ αργά ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το πότε και αν θα καταλήξουν σε συμφωνία η οποία, όπως εκτίμησε, σε κάθε περίπτωση θα είναι μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Απαντώντας στις έντονες αντιρρήσεις που εκφράστηκαν ακόμα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση «θα είναι εδώ για να ακούσει και να πάρει γνώμες και συμβουλές».

‘Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία, όπως είπε, αφορά την διαδικασία επίλυσης διαφωνιών μεταξύ των κρατών και ξένων επενδυτών, καθώς επιτρέπει στους ιδιώτες να μηνύουν τις κυβερνήσεις για όποια δράση περιορίζει τα μελλοντικά τους κέρδη. «Για πρώτη φορά συνοδεύεται από ειδικό καθεστώς η προστασία των ξένων επενδυτών. Έτσι, μια εταιρία μπορεί να στραφεί κατά ενός κράτους και να ζητήσει αποζημιώσεις ή αλλαγές στο ρυθμιστικό νομοθετικό του πλαίσιο αν επηρεάζονται τα συμφέροντά της. Μπορεί να ζητήσει ακόμα και αλλαγή των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κανόνων», παρατήρησε ο κ. Σταθάκης.

Ένα ακόμη επίμαχο σημείο, με το οποίο διαφωνεί η ελληνική κυβέρνηση, είναι, όπως είπε ο υπουργός, η έννοια των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης προϊόντων. «Δεν υπάρχει καμία υποχώρηση των ΗΠΑ, αντίθετα, διατηρεί μια τελείως ανελαστική στάση και δεν αφήνει να μπει καν στη συζήτηση το θέμα», είπε ο κ. Σταθάκης.

«Μια τέτοια συμφωνία θα ήταν ταφόπλακα για την ελληνική οικονομία. Δεν σημαίνει ότι κάθε τι που έρχεται απ’ έξω πρέπει να το δεχόμαστε ως ντε φάκτο», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, εκφράζοντας παράλληλα την βαθιά του ανησυχία «για την απουσία ενημέρωσης των πολιτών και την δραματική σιωπή που υπάρχει σε ένα τόσο βασικό ζήτημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα πρόκειται για ένα υπερσύνταγμα, αν συναφθεί αυτή η συμφωνία. Θα καθιερωθεί το πιο ακραίο επιθετικό σχέδιο που έχει επινοηθεί από πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες θα έχουν απροκάλυπτη ισχύ ερήμην της Ε.Ε.», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος

Ο Κώστας Λαπαβίτσας έκανε λόγο για συμφωνία που εμπεριέχει επικίνδυνα μέτρα, όπως απορρύθμιση εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ για πλήρη κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, μίλησε ο Θανάσης Πετράκος, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία «Δούρειο ίππο για την εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων στην Ευρώπη».

Σε άλλη κατεύθυνση κινήθηκε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Τραγάκης, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν επίμαχα σημεία που πρέπει να διορθωθούν, όπως τα θέματα της διαφάνειας και η υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων. Υποστήριξε πάντως ότι θα υπάρξουν και σημαντικά οφέλη για την ευρωπαϊκή οικονομία τα οποία μπορεί να φθάσουν τα 120 δισ. ευρώ ενώ εκτίμησε ότι θα αυξηθούν οι επενδύσεις και θα ενισχυθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment