PeristeriNews.gr
Πολιτική

Γ. Παπανδρέου: «Όχι στην αναδιάρθρωση»


Μονόδρομο χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και απορρίπτοντας τα περί της αναδιάρθρωσης του χρέους, παρουσίασε τις επιλογές της κυβέρνησης για τη λύση του «ελληνικού προβλήματος», σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, το βράδυ της Τρίτης στο Βερολίνο.

“Δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους ούτε “κουρέματος” γιατί κάτι τέτοιο έχει να κάνει με την αξιοπιστία των πιστωτών μας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Η κ. Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα που ακολουθεί η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται και διευκρίνισε ότι δεν ζητούνται άλλα μέτρα.

Όσον αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι είναι στο τραπέζι των συζητήσεων ως μέρος του συνολικού πακέτου που αφορά την διευθέτηση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και αναμένεται να αποφασιστεί στο Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 25 Μαρτίου.

Δηλώσεις στήριξης και αναγνώρισης των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους έκαναν τόσο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όσο και ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ μετά τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Βερολίνο.

“Εξέφρασα στον Έλληνα πρωθυπουργό το μεγάλο μου σεβασμό για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε και πρέπει να πάρει”, δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου.

Ο ένας εκ των δύο προέδρων του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ επισήμανε το ιδιαίτερα φιλικό κλίμα της συνάντησής του με τον κ. Παπανδρέου.

Εκτίμησε ότι η μείωση του χρέους δεν πρέπει να αναμένεται βραχυπρόθεσμα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος, είπε ο κ. Έτσντεμιρ και πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την πρόταση για τη θέσπιση ευρωομολόγων.

Συνάντηση Γ.Παπακωνσταντίνου με Β. Σόιμπλε

Το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στη βοήθεια και τη στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την ασπίδα προστασίας του ευρώ ενόψει των κρίσιμων Συμβουλίων της ΕΕ συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Η γερμανική πλευρά φέρεται να κρατά τα χαρτιά της κλειστά σε επί μέρους πτυχές της διαπραγμάτευσης μέχρις ότου διαμορφωθεί λύση για το σύνολο του “πακέτου”, στο οποίο εντάσσονται τόσο ο μηχανισμός στήριξης, προσωρινός και μόνιμος από το 2013, όσο και η γαλλογερμανική επιδίωξη για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνική κυβερνητική πηγή, πρόκειται για μία “ανοιχτή” διαπραγμάτευση στην οποία γίνονται βήματα μπροστά με τις τελικές αποφάσεις να παραπέμπονται στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ (25-26 Μαρτίου 2011).

Η γερμανική πλευρά φέρεται να δείχνει πλήρη κατανόηση για τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη δυστοκία που υπάρχει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι στα ζητήματα της επαναγοράς του χρέους και του καθορισμού του ύψους των επιτοκίων.


Για τη Λιβύη

Από τις δηλώσεις των δύο ηγετών, δεν έλειψαν και οι αναφορές στη Λιβύη, όπου η κ. Μέρκελ τόνισε ότι ήταν πρωτοφανείς οι δηλώσεις του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος κήρυξε πόλεμο στο λαό του και εξέφρασε τη βούληση του Βερολίνου για να υπάρξουν μέτρα και κυρώσεις κατά του καθεστώτος, ενώ ο κ. Παπανδρέου, αφού σημείωσε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, εξέφρασε τη λύπη του για τις εξελίξεις στη Λιβύη λέγοντας ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κινητοποιήσεις των Λίβυων πολιτών και τα αιτήματα για μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Κασσελάκης: Θα μείνω στην Ελλάδα και θα γίνω πρωθυπουργός

Peristeri News

Leave a Comment