PeristeriNews.gr
Πολιτική

Γ. Παπανδρέου: Ήταν μονόδρομος το Καστελόριζο


«Το ΔΝΤ υπήρχε και συμβούλευε την Ελλάδα και την Ε.Ε. από το 2005», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προειδοποιήσει τότε την ελληνική κυβέρνηση πως χρειάζονται αλλαγές στο δημοσιονομικό πλαίσιο, για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία.

«Το ΔΝΤ είχε έρθει στην Ελλάδα το 2005. Εγώ το έμαθα αργότερα αυτό όταν γυρίζοντας ανά τον κόσμο στις ομιλίες σε ένα πανεπιστήμιο της Αμερικής, συντονιστής ήταν ένας κύριος Μπάνετζι, ο οποίος ήταν τότε υπεύθυνος για την Ελλάδα στο ΔΝΤ» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι το βράδυ της Τρίτης.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Μπάνετζι του είχε πει πως πήγε στην Ελλάδα το 2005, προειδοποιώντας ότι «θα ξεφύγουν τα δημοσιονομικά σας». «Τους πρότειναν να αλλάξουν το δημοσιονομικό πλαίσιο, όχι σε θέματα συντελεστών, αλλά να λειτουργήσει πολύ καλύτερα το όλο σύστημα, ΣΔΟΕ, φορολογική δικαιοσύνη κλπ. Και μου έκανε το παράπονο ότι κατέθεσαν προτάσεις για την βελτίωση του φορολογικού συστήματος και αυτά πήγανε στον κάλαθο των αχρήστων. Άρα λοιπόν το ΔΝΤ υπήρχε και συμβούλευε την Ελλάδα και την Ε.Ε. εδώ και πολύ καιρό», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρώτο μνημόνιο, ο κ. Παπανδρέου επέμεινε ότι η Ε.Ε. ζήτησε «να υπάρχει μια τεχνική βοήθεια», ενώ επέρριψε ευθύνες στους Ευρωπαίους και ειδικότερα στη Γερμανία, καταλογίζοντάς τους ότι δεν παρείχαν σαφή στήριξη στην Ελλάδα, συντηρώντας τον φόβο των αγορών. «Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ. Το ξέρουν όλοι πια και είναι γεγονός πια αυτός ο μύθος. Η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ», υπογράμμισε.

Ήταν μονόδρομος το Καστελόριζο

Ως μονόδρομο και «αναγκαστική απόφαση για να μην πάμε στον γκρεμό» περιέγραψε την απόφαση για είσοδο της χώρας στο πρώτο μνημόνιο ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι ο προκάτοχός του στην πρωθυπουργία, Κώστας Καραμανλής, «ήξερε πολλά πράγματα, τα οποία δεν μας έλεγε».

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι προ των εκλογών του 2009, δεν γνώριζε το μέγεθος του προβλήματος και κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή για «στατιστική απάτη», ενώ αναφέρθηκε και στον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Προβόπουλο, καταλογίζοντάς του ότι δεν αποκάλυψε το 2008 ότι υπήρχε έκθεση του ΔΝΤ, βάσει της οποίας το χρέος πιθανώς θα έφτανε μέχρι και 800%.

«Δεν το γνώριζα. Ουδείς γνώριζε αυτή την κατάσταση, όπως τουλάχιστον διαμορφώθηκε. Ξέραμε ότι υπήρχαν προβλήματα αλλά όλος αυτός ο μύθος ότι εμείς γνωρίζαμε κλπ. είναι απλώς ένας μύθος», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του αντέδρασε γρήγορα, καταθέτοντας άμεσα προϋπολογισμό που είχε μέτρα 4% μείωσης του ελλείμματος. «Δεν έχει ξανακάνει καμία κυβέρνηση τέτοια μείωση τόσο γρήγορα», πρόσθεσε.

«Λεφτά υπάρχουν εάν. Το εάν το απέκρυψαν. Γιατί το απέκρυψαν;»

Ερωτηθείς για το πρόγραμμά του, το 2009, ανέφερε ότι δεν περιελάμβανε παροχές, αλλά μεταρρυθμίσεις. «Και έλεγα λεφτά θα υπάρξουν -αυτό το παρεξηγημένο δυστυχώς, το οποίο γκεμπελικά κατάφεραν να περάσουν στον ελληνικό λαό ότι εγώ έλεγα για παροχές-,  λεφτά υπάρχουν εάν. Το εάν το απέκρυψαν. Γιατί το απέκρυψαν; Διότι ουσιαστικά έλεγα για όλα τα αρνητικά, τα κατεστημένα, τις δυσκολίες που είχε η χώρα μας και θα έπρεπε να αλλάξουν» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε: «Έλεγα λεφτά θα υπάρξουν αν χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή, αν βάλουμε διαφάνεια στο δημόσιο, αν συγχωνεύσουμε οργανισμούς, αν ανοίξουμε τα επαγγέλματα, αν χτυπήσουμε την γραφειοκρατία και φέρουμε ξένες επενδύσεις, διότι δεν έρχονται λόγω της γραφειοκρατίας».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον τότε γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, στην κουζίνα ενός ξενοδοχείου στο Νταβός, όπου –όπως σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός-, ο κ. Στρος Καν τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, χωρίς να είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ, πέρα από την ήδη υπάρχουσα τεχνική βοήθεια.

Εν συνεχεία, επεσήμανε ότι βρήκε κλειστές πόρτες από τη Ρωσία, όταν αναζήτησε χρήματα, ενώ εκτίμησε ότι αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός, η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η όλη πορεία της χώρας θα ήταν διαφορετική αν υπήρχαν τρία πράγματα. Συναίνεση, αξιοπιστία και «να βλέπαμε τα πραγματικά προβλήματα. Το χρέος και το έλλειμμα είναι το σύμπτωμα. Μπορεί να πεθάνεις και από τα συμπτώματα, όπως σε μια καρδιακή προσβολή είναι το σύμπτωμα από μια βαθύτερη κατάσταση. Αλλά τα πραγματικά προβλήματα στη χώρα μας είναι αυτή η πελατειακή λειτουργία του κράτους».

«Δεν είπα ποτέ πως οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι. Είπα πως αν νικήσουμε τη συστημική διαφθορά, ο Έλληνας θα δημιουργήσει», διευκρίνισε στη συνέχεια ενώ όπως είπε, τον Οκτώβριο του 2010 ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έθεσαν θέμα τιμωρητικής απώλειας δικαιώματος ψήφου της χώρας. «Τους απάντησα: “πάρτε πίσω τα λεφτά”», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου. Αναφερόμενος στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, τον κατηγόρησε ότι, ενώ τον κάλεσε στο τηλέφωνο για να επιτευχθεί συναίνεση, ο κ. Σαμαράς διέρρευσε την συζήτηση και όξυνε την αντιπαράθεση.

«Το δημοψήφισμα θα ήταν απάντηση στα σενάρια περί Grexit»

Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε ευθύνες στην Ευρωζώνη και κυρίως στη Γερμανία – κατονομάζοντας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – για τη συντήρηση μίας συζήτησης περί Grexit, σημειώνοντας ότι το δημοψήφισμα θα ήταν η απάντηση. Όπως εκτίμησε, αν είχε διεξαχθεί, θα έληγε η συζήτηση και θα προχωρούσαν οι επενδύσεις.

«Η κ. Μέρκελ με στήριξε για το δημοψήφισμα – το είχαμε συζητήσει. Ο κ. Σαρκοζί ήταν έξαλλος – του χαλάσαμε τη ‘γιορτή’ με τους G20», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας για τις Κάννες, ενώ πρόσθεσε ότι είχε ενημερώσει τους αρχηγούς των κρατών της Ε.Ε. περίπου ένα μήνα πριν για την σκέψη του. Παραδέχθηκε επίσης ότι «στην επιστροφή από τις Κάννες, στο αεροπλάνο, υπήρξε μία ρωγμή που συνεχίστηκε μέχρι σήμερα και μαστίζει τον χώρο μας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια ευκαιρία, δεν ξέρω αν την έχει ακόμη»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια ευκαιρία, δεν ξέρω αν την έχει ακόμη, να μετεξελιχθεί σε ένα δημοκρατικό αριστερό κόμμα» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. Μιλώντας για τον χώρο της Κεντροαριστεράς, είπε ότι έχει δώσει πολλά στην Ελλάδα. «Εμένα με τίμησε, εγώ ήμουν μέλος απλό, έφτασα πρόεδρος, έφτασα πρωθυπουργός, αλλά για να προχωρήσει αυτός ο χώρος πρέπει να βάλει το διακύβευμα καθαρά στη συνεργασία.

Κάλεσε επίσης όσους αρχηγούς κομμάτων ή κινήσεων ενδιαφέρονται να συζητήσουν για να φτιάξουν αρχικά ένα βασικό πλαίσιο και εν συνεχεία να ανοίξει ο διάλογος για πιθανή συνεργασία. Τόνισε παράλληλα ότι δεν έχει διαμορφωθεί κάποια πλατφόρμα. Εξέφρασε τέλος τη λύπη του που τελικά δεν είχε γίνει το δημοψήφισμα, όταν ήταν πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας, εκτίμησε ότι αν η ΕΚΤ επί Τρισέ έλεγε το 2010 ό,τι είπε αργότερα ο κ. Ντράγκι για τα ελληνικά ομόλογα, «μπορεί να μην χρειαζόμασταν καν το πρόγραμμα», ενώ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, ζητώντας αναθεώρηση του «Δουβλίνου».

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment