PeristeriNews.gr
Πολιτική

Γ. Μουζάλας: Προσπαθούσαμε από τον Σεπτέμβριο να βελτιώσουμε τις συνθήκες στα hot spot


«Τα περιστατικά με τους θανάτους οφείλονται σε κακές συνθήκες στη Χίο, τη Σάμο και τη Λέσβο που από τον Σεπτέμβρη προσπαθούσαμε να φτιάξουμε και αυτοί που δεν το επέτρεψαν ήταν κάποιοι από τη Ν.Δ.», υπογράμμισε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν ήταν αυτή η επίσημη θέση της ΝΔ. «Αυτό που άλλαξε είναι ότι υποχώρησαν οι ξενοδόχοι και έκαναν πολύ καλά. Οι ξενοδόχοι ανήκουν σε άλλο κόμμα. Με αυτούς πρέπει να συζητήσετε. Τα Επιμελητήρια ανήκουν σε άλλο κόμμα. Οι άνθρωποι υποχώρησαν σε θέσεις που βοήθησαν. Χαίρομαι που η θέση της Ν.Δ. είναι να πάνε τα παιδιά στο σχολείο και να φτιαχτούν στα νησιά κλειστοί χώροι», τόνισε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Βλάχου.

«Είμαστε περήφανοι για το ότι αντιμετωπίσαμε με ανθρωπιά το φαινόμενο», είπε ο Γ. Μουζάλας και πρόσθεσε ότι «τα μικρά παιδιά πάνε σχολείο και έχουμε μικρές αντιδράσεις, στις οποίες η Ν.Δ. είναι σαφές ότι αντιτίθεται, όμως θα έπρεπε να το ψάξει και στη βάση. Δεν λέω, προς Θεού, ότι αυτή είναι η θέση της».

Ο κ. Βλάχος έθεσε το ζήτημα των χρημάτων που διαχειρίζονται οι ΜΚΟ λέγοντας ότι «χρειάζεται περισσότερη ευθύνη και προσέγγιση του προβλήματος στην ουσία. Θέλουμε διαφάνεια, καθαρότητα, δημοσιοποίηση».

Ο κ. Μουζάλας απάντησε πως «η θέση της κυβέρνησης ήταν τα χρήματα να δοθούν στο κράτος. Η απόφαση της Ε.Ε. ήταν να δοθούν στο DG-ECO, που είναι ταμείο της Ε.Ε. που δίνει ανθρωπιστική βοήθεια». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής «η Ε.Ε. έχει εγγυηθεί, δεν έχει δώσει, συνολικά 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα» και τα χρήματα «έχουν διατεθεί με πλήρη διαφάνεια».

Από τα χρήματα της Ε.Ε. η DG-HOME έχει πάρει 350 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσοστά απορρόφησης εκτάκτων κονδυλίων είναι 60% «που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη».

Για τα εθνικά προγράμματα ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι είναι δύο. «Το ένα έχει απορροφητικότητα 2% γιατί καλυπτόταν από τα έκτακτα προγράμματα και προτιμήσαμε αυτή τη διαχείριση. Το άλλο έχει προϋπολογισμό 214 εκατ. και έχει απορροφηθεί το 25% που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του οικονομικού ελέγχου στις ΜΚΟ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε δυνατότητα και δικαίωμα, ελέγχει η DG-ECO».

«Μην ορκίζεστε, μου έχετε απαντήσει για γνωστή μεγάλη ΜΚΟ», σχολίασε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης. «Δεν ορκίζομαι για κανένα που δεν μπορώ να ελέγξω», απάντησε ο Γ, Μουζάλας και πρόσθεσε: «Δεν εγγυώμαι τίποτα που δεν μπορώ να ελέγξω». Ενημέρωσε πάντως πως έχει ζητήσει από την DGECO να δίνει τα στοιχεία.

Για το μητρώο των ΜΚΟ ο υπουργός επεσήμανε ότι «δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Το φτιάξαμε την ίδια ώρα που είχαμε το φορτίο των μεταναστών» και εκτίμησε ότι μετά το Πάσχα καμία ΜΚΟ δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί αν δεν είναι εγγεγραμμένη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment