PeristeriNews.gr
Πολιτική

Γ. Γεραπετρίτης: Η Τουρκία θα πληρώσει, αν συνεχίσει αυτή τη ρητορεία


«Ο Ερντογάν αισθάνεται ότι έχει υποστεί διπλωματική ταπείνωση, καθώς κανείς από τη διπλωματική σκακιέρα δεν τον υποστηρίζει. Αυτό το χρεώνει στον Έλληνα πρωθυπουργό», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Ο Ερντογάν περίμενε διαφορετικά τα πράγματα. Δεν συγχωρεί τον τρόπο που διαχειριστήκαμε τον Έβρο. Ήταν μια νίκη των ελληνικών δυνάμεων που άλλαξε τις ισορροπίες όσον αφορά την ουσία της πολιτικής», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στον Alpha 989.

«Μέχρι τότε, ο Ερντογάν είχε ως καταφύγιο ότι ‘στο πεδίο είμαστε ασυναγώνιστοι’. Αυτό κατερίφθη στον Έβρο», υπογράμμισε.

«Το θέμα με την Τουρκία αφορά όλο τον κόσμο, περιφερειακό, όχι μόνο ελληνικό. Θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά την οικουμενική ειρήνη. Δεν πρόκειται για μία απλή χώρα, αλλά βρίσκεται σε ένα γεωπολιτικό σταυροδρόμι, είναι μια περιφερειακή δύναμη και ιστορικά ασκεί επιρροή σε μεγάλα στρώματα του μουσουλμανικού κόσμου. Υπάρχουν συγκροτημένες συμμαχίες στον αραβικό κόσμο, εύθραυστες. Παραδοσιακά ισχυροί παίκτες, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, έχουν διχαστεί και για τα ζητήματα της Συρίας και της Λιβύης. Το ένα μέτωπο, Τουρκία με Κατάρ έχει ένταση με το μέτωπο Εμιράτων -Αιγύπτου. Πρόκειται για μία μάχη ισχύος και επιρροής στον μουσουλμανικό κόσμο», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την πολυμερή διπλωματία που έχει αναπτύξει η Ελλάδα, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «προσπαθούμε να έχουμε εμπροσθοβαρή ανάγνωση στη διπλωματία», προσθέτοντας:

«Δεν ήταν τυχαία η προσέγγιση με την Αίγυπτο. Το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διπλωματική απομόνωση, σε συνδυασμό με μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, καθώς φαίνεται ότι θα υπάρχει σημαντική υποβάθμιση, δημιουργεί ένα αίσθημα ασφυξίας, κι αυτό δεν είναι πάντα καλό», εξηγώντας ότι ιστορικά, κάποιοι ηγέτες όταν βρίσκονται σε καθεστώς πίεσης, προσπαθούν με τεχνικά μέσα να προκαλέσουν συσπείρωση στο εσωτερικό της χώρας τους».

Αναφερόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε: «Όταν η καγκελάριος αναφέρεται στα δίκαια, αυτό λέμε κι εμείς. Ότι θα είμαστε πιστοί σε αυτά. Δεν διεκδικούμε κάτι παραπάνω, δεν έχουμε επιθετική διάθεση, αλλά δεν πρόκειται να γίνουν παραχωρήσεις».

Σχολιάζοντας την επίθεση Ερντογάν σε Γαλλία και Ελλάδα κι ερωτηθείς πώς απαντά ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο υπουργός Επικρατείας είπε:

«Η απάντηση του πρωθυπουργού είναι σύνεσης, σωφροσύνης και αποφασιστικότητας. Είμαστε άνθρωποι των έργων, όχι των λόγων. Η Τουρκία είναι αυτή που θα πληρώσει αν συνεχίσει αυτή τη ρητορεία».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment