PeristeriNews.gr
Πολιτική

Γ. Βαρουφάκης: Η «μεταμνημονιακή» Ελλάδα είναι πιο μνημονιακή


Για «αναμενόμενο» αποτέλεσμα στο χθεσινό Eurogroup, που «μπορεί να συνοψιστεί σε δύο λέξεις: “Ενισχυμένη Επιτήρηση”» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως υποστήριξε, «η Ελλάδα δεσμεύτηκε να διατηρήσει τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% από το 2023 έως το 2060) και να συνεχίσει τις μνημονιακές επιταγές, με τους ελέγχους από τους δανειστές να παραμένουν τριμηνιαίοι. Το καρότο είναι πως αν αυτές οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις είναι επιτυχείς, η χώρα θα λαμβάνει 1,2δισ€ τον χρόνο από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ.

Αναφορικά με το χρέος, αυτό που ορίστηκε χτες είναι απλώς μια επιμήκυνση των ωριμάσεων των δανείων του δεύτερου μνημονίου κατά δέκα χρόνια, ακριβώς όπως είχαμε προβλέψει. Καμία ουσιαστική δηλαδή παρέμβαση στο χρέος, απλώς φληναφήματα» σημείωσε.

Κατά τον κ. Βαρουφάκη, «η “μεταμνημονιακή” Ελλάδα είναι πιο μνημονιακή από ποτέ. Όλα θα συνεχίσουν ως συνήθως, με αξιολογήσεις, επιβολή μέτρων και ένα μη βιώσιμο χρέος, καθιστώντας τη χώρα μια de facto αποικία χρέους ή χρεοδουλοπαροικία…».

Και με ανάρτησή του στο Twitter, ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε δηκτικά την απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος: «Συγχαρητήρια σύντροφοι. Επέκτειναν τη χρεοκοπία μας έως το 2060 και γιορτάζετε τη… βιωσιμότητα του χρέους. Για όσους επιμένουν ότι επήλθε απομείωση χρέους, ας απαντήσουν το εξής ερώτημα: Αν έτσι είναι, γιατί δεν μείωσαν παράλληλα τον στόχο πρωτογενούς;».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment