PeristeriNews.gr
Κοινωνία

ΓΣΕΕ: Πώς αμείβεται η 28η Οκτωβρίου


Για τον τρόπο αμοιβής της 28ης Οκτωβρίου ενημερώνουν τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα η ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, η εορτή της 28ης Οκτωβρίου περιλαμβάνεται στις αργίες που από τον νόμο έχουν χαρακτηριστεί ως προαιρετικές, εκτός εάν έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Φέτος η εορτή της 28ης Οκτωβρίου συμπίπτει με ημέρα Κυριακή, η οποία είναι από τον νόμο ημέρα υποχρεωτικής εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων κατά την οποία απαγορεύεται η απασχόλησή τους και η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Η αμοιβή των εργαζομένων που ενδεχόμενα απασχοληθούν την 28η Οκτωβρίου 2018 στις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν Κυριακές και αργίες, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό): Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν Κυριακή άνω των 5 ωρών, δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα Κυριακής (όπως και υποχρεωτικής αργίας), αυτοί, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, υπερισχύουν.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τι θα γίνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Τετάρτη 28/2

Peristeri News

Πώς θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία

Peristeri News

Σε εξέλιξη η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής

Peristeri News

Leave a Comment