PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Γλυπτά στο Περιστέρι – Η αξία πίσω από τρία σπουδαία έργα


Δεν είναι κρυφό ότι ο Ανδρέας Παχατουρίδης έριξε μεγάλο βάρος όλα αυτά τα χρόνια στην Τέχνη και κάποια γλυπτά στο Περιστέρι ξεχωρίζουν για πολλούς λόγους.

Ίσως πολλοί να μην το γνωρίζουν αλλά στην πόλη μας φιλοξενούνται τρία σπουδαία έργα του καταξιωμένου Έλληνα καλλιτέχνη Ευάγγελου Μουστάκα.

Η αξία των έργων γίνεται ακόμα πιο σημαντική αν σκεφτούμε ότι ο σπουδαίος Έλληνας καλλιτέχνης έχει φιλοτεχνήσει πολλά μνημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα ενώ έργα του υπάρχουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού.

Χαρακτηριστικά θυμόμαστε αυτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης κοντά στο Λευκό Πύργο όπως και αυτό του “Ικάρου” που αποτελεί Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων στην Πλατεία Καραϊσκάκη.

Ας επιστρέψουμε όμως στα γλυπτά στο Περιστέρι που αποτελούν προστιθέμενη αξία για την πόλη μας.

Πρόκειται για τρία έργα που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία στο Περιστέρι και το καθένα έχει την αξία του.

«Η Συνάντηση»

Μάλλον το πιο προβεβλημένο έργο στο Περιστέρι. «Η Συνάντηση» το έργο που συγκεντρώνει πολίτες γύρω του και αντικατοπτρίζει απόλυτα το όνομά του.

Βρίσκεται έξω από το σταθμό Μετρό «Περιστέρι» δίπλα από το Δημαρχείο της πόλης.

Ένα εντυπωσιακό έργο που από τη στιγμή της τοποθέτησης του τράβηξε τα βλέμματα και πλέον είναι ένα από τα σημεία συνάντησης για όσους δίνουν ραντεβού στο Περιστέρι.

Δυστυχώς δεν έχει ξεφύγει από το στόχαστρο των βάνδαλων που το έχουν κακοποιήσει ουκ ολίγες φορές.

«Ολυμπιονίκης Πυγμάχος»

Το έργο «σήμα κατατεθέν» για του Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 στην πόλη μας. Ως γνωστόν οι αγώνες πυγμαχίας των τότε Ολυμπιακών αγώνων έγιναν στο Περιστέρι και συγκεκριμένα στο Μπουρνάζι.

Στην κεντρική κυκλική πλατεία του Μπουρναζίου λοιπόν ξεχωρίζει ο «Ολυμπιονίκης Πυγμάχος» που μπορεί να θεωρηθεί και ένα σύμβολο της γειτονιάς λόγω της μαχητικότητας των ανθρώπων της.

Τα εγκαίνια που είχαν γίνει το 2004 είχαν προσελκύσει μεγάλα ονόματα της πυγμαχίας όπως ο Φέλιξ Σαβόν Φάμπρε (Felix Savon Fabre) και ο Τεόφιλο Στίβενσον Λόρενς (Teofilo Stevenson Lawrence).

«Κούρος Ισορροπιστής»

Ένα ακόμα γλυπτό του Ευάγγελου Μουστάκα το οποίο κοσμεί το Περιστέρι είναι ο «Κούρος Ισορροπιστής».

Τοποθετήθηκε στην πλατεία στη συμβολή των οδών Παναγή Τσαλδάρη & Ραβινέ το 2009 με τα εγκαίνια του έργου να πραγματοποιούνται στις 18 Μαΐου εκείνου του έτους.

Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο και έχει ύψος (χωρίς την βάση) 3,5 μέτρα.

Αναπαρίσταται ένας κούρος δηλαδή ένας νέος, καλλίγραμμος άνδρας ο οποίος γυμνός με τα χέρια τεντωμένα και το κεφάλι να κοιτάζει άνωθεν προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω σε έναν άξονα ο οποίος συνδέει δυο τροχούς.

Η πλατεία διαμορφώθηκε με εξαιρετικό τρόπο γύρω από το γλυπτό το οποίο τη νύχτα με τον κατάλληλο φωτισμό φαντάζει ακόμα πιο όμορφο.

Αυτά όσον αφορά τα τρια γλυπτά στο Περιστέρι αλλά ας δούμε λίγο και τον καλλιτέχνη.

Η έκθεση «Τεχνών Άνοιξη» που έγινε στο Περιστέρι

Ο σπουδαίος Έλληνας καλλιτέχνης Ευάγγελος Μουστάκας φιλοξενήθηκε από το Δήμο Περιστερίου με μια έκθεση που είχε ως κύριο θέμα τα έργα τέχνης.

Από τις 26 Μαΐου μέχρι και τις 8 Ιουνίου 2008 παρουσιάστηκαν εκθέματα στις αίθουσες του Δημαρχείου και στον πεζόδρομο. Μεταξύ αυτών γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής και banners με ποιήματα.

Στις εσωτερικές αίθουσες εξετέθηκαν τα μικρότερα γλυπτά. Στον πεζόδρομο και στον κήπο τα γλυπτά μεγάλων διαστάσεων.

Την έκθεση είχαν επισκεφθεί σχολεία και χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Αττική μιας και αποτελούσε ένα σημαντικό γεγονός για την Τέχνη.

Το βιογραφικό του Ευάγγελου Μουστάκα

Ο Ευάγγελος Μουστάκας γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου στον Πειραιά. Ο Ευάγγελος Μουστάκας είναι το δεύτερο από τα τρία αγόρια της οικογένειας.

Η αδελφή του γεννιέται μετά. Η καταγωγή της γιαγιάς Μουστάκα είναι η Άνδρος, του παππού, τα Μέγαρα.

Ο πατέρας του Ιωάννης γεννήθηκε στους Αέρηδες κάτω από την Ακρόπολη. Η μητέρα του Ελένη, στην Ελευσίνα.

Σπούδασε γλυπτική στο εργαστήριο του Μιχάλη Τόμπρου στη Σχολή Καλών Τεχνών (1950-1953) και χαρακτική και διακοσμητική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας (1960-1963).

Διδάχτηκε επίσης την τέχνη της χαλκοχυτικής στα Καλλιτεχνικά Χυτήρια του Μπρούνο Μπεάρτζι. Μελέτησε το έργο των μεγάλων γλυπτών της Αναγέννησης και διεύρυνε τις γνώσεις του για τη σύγχρονη γλυπτική με ταξίδια σε διάφορες χώρες.

Το 1963 συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους στα διακοσμητικά ανάγλυφα του Πανεπιστημίου της Βαγδάτης.

Έχει κερδίσει διάφορα μετάλλια, ανάμεσα στα οποία το χρυσό μετάλλιο της Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1968. Έχει εργαστεί ως συντηρητής, καθώς και ως καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η εκθεσιακή του δραστηριότητα περιλαμβάνει ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε ομαδικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται Πανελλήνιες, η Διεθνής Έκθεση της Μόσχας το 1957 και οι Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1968 και του Σάο Πάουλο το 1969.

Ο κεντρικός άξονας του έργου του Βαγγέλη Μουστάκα είναι η ανθρώπινη μορφή, ενώ αφετηρία των δημιουργιών του αποτελούν άλλοτε προσωπικά του βιώματα και άλλοτε κοινωνικά και ιστορικά γεγονότα.

Τα έργα του – συνθέσεις ελεύθερης έμπνευσης αλλά και δημόσια μνημεία – χαρακτηρίζονται από πολυμορφία και συνδυάζουν στοιχεία της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής και των σύγχρονων τάσεων, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούν το κενό ως μέρος της γλυπτικής σύνθεσης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Παραλύει την Τετάρτη η χώρα – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Peristeri News

Μετατίθεται επίσημα η αργία της Πρωτομαγιάς

Peristeri News

Ποιες περιοχές θα πληγούν από καταιγίδες τα επόμενα 24ωρα

Peristeri News

Leave a Comment