PeristeriNews.gr
Διεθνή

Για τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης στην Τυνησία


Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Τυνησίας Φουέντ Μεμπαζάα, ορίστηκε σήμερα προσωρινός πρόεδρος της χώρας από το Συνταγματικό Συμβούλιο, γεγονός που αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής στην προεδρία του Ζίνε Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, ο οποίος διέφυγε στη Σαουδική Αραβία.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Τυνησίας Φουέντ Μεμπαζάα, ορίστηκε σήμερα προσωρινός πρόεδρος της χώρας από το Συνταγματικό Συμβούλιο, γεγονός που αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής στην προεδρία του Ζίνε Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, ο οποίος διέφυγε στη Σαουδική Αραβία.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι βάσει του συντάγματος ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και όχι ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνει προσωρινά καθήκοντα προέδρου της χώρας, ενώ σημείωσε ότι βάσει του συντάγματος πρέπει να διεξαχθούν εκλογές το αργότερο εντός 60 ημερών από σήμερα.

Αντιμέτωπος με μια κρίση χωρίς προηγούμενο με αφορμή τις υψηλές τιμές των τροφίμων και την καλπάζουσα ανεργία και μετά από πολυήμερες αιματηρές συγκρούσεις που είχαν επεκταθεί πλέον σε όλη τη χώρα, ο πρόεδρος της Τυνησίας, Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, εγκατέλειψε τη χώρα μαζί με μέλη της οικογένειάς του.

Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι ανακοίνωσε χθες ότι θα αναλάμβανε προσωρινά και την προεδρία της χώρας, κάτι που δεν συνέβη τελικά με την απόφαση του Συμβουλίου. Για “πλήρες χάος” από πλευράς ασφάλειας έκανε λόγο ο Γανούσι και κάλεσε τους πολίτες να ενωθούν και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και την δημόσια περιουσία.

Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός στην Τύνιδα φλεγόταν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο, μερικές ώρες αφότου ο επί 23 χρόνια πρόεδρος της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι εγκατέλειψε τη χώρα.

Πολυκαταστήματα πυρπολήθηκαν και σημειώθηκαν λεηλασίες. Ελικόπτερα με αναμμένους προβολείς πετούσαν πάνω από την πόλη.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιβλήθηκε χθες το απόγευμα. Ο στρατός κατέλαβε το κύριο αεροδρόμιο της Τύνιδας και ο τυνησιακός εναέριος χώρος έκλεισε, ενώ το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TAP, μετέδωσε σήμερα το μεσημέρι ότι ο εναέριος χώρος και τα αεροδρόμια της χώρας άνοιξαν για τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών. Σύμφωνα με αυτόπτες, ο στρατός κλήθηκε να επιβάλει την τάξη σε ορισμένες περιοχές.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τις βίαιες συγκρούσεις ήταν 23 νεκροί. Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στο Παρίσι, υποστήριζαν ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 66.

‘Εκκληση για ειρηνική επίλυση από Ε.Ε. και Η.Π.Α.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε αργά χθες το βράδυ να υπάρξει “ειρηνική επίλυση” της εξελισσόμενης κρίσης στην Τυνησία μετά την φυγή του πρώην προέδρου της νωρίτερα στο αποκορύφωμα της λαϊκής εξέγερσης. Νωρίτερα, σε ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, αναφέρθηκε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε το “θάρρος και την αξιοπρέπεια” του λαού της Τυνησίας, εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν “ελεύθερες και δίκαιες” εκλογές στη χώρα και κάλεσε όλες τις πλευρές να “διατηρήσουν την ηρεμία και να αποφύγουν τις βίαιες ενέργειες”.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Leave a Comment