PeristeriNews.gr
Διεθνή

Για πρώτη φορά κοινή λίστα των αραβικών κομμάτων στις εκλογές του Ισραήλ


Αυτό το εγχείρημα αποτελεί την εκπλήρωση μίας επιθυμίας που είχε διατυπωθεί από πολύ καιρό, τόσο από τους Παλαιστίνιους πολιτικούς, όσο και από τους Άραβες ψηφοφόρους.

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, τα αραβικά κόμματα του Ισραήλ ξεπέρασαν τις διαφορές τους και κατάρτισαν κοινή λίστα για τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου, για να υπερασπισθούν την επιβίωση της αραβικής παρουσίας στο κατά πλειοψηφία εβραϊκό κράτος.

Οταν ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο δεξιός εθνικιστής υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ , πρότεινε νόμο που ανεβάζει από το 2% στο 3,25% το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, οι τέσσερις αραβικές παρατάξεις αποφάσισαν, έπειτα από μακρές συνομιλίες, να συνεργασθούν.

Στις 17 Μαρτίου μία και μοναδική λίστα θα εκπροσωπήσει τους απογόνους των Παλαιστινίων που παρέμειναν στη γη τους μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, το 1948.

Αυτό το εγχείρημα αποτελεί την εκπλήρωση μίας επιθυμίας που είχε διατυπωθεί από πολύ καιρό, τόσο από τους Παλαιστίνιους πολιτικούς, όσο και από τους Άραβες ψηφοφόρους.

Στην κοινή λίστα συμμετέχουν οι κομμουνιστές του Δημοκρατικού Μετώπου για την Ειρήνη και την Ισότητα (FDPE), οι εθνικιστές Άραβες του Εθνικού Δημοκρατικού Συναγερμού (RND), το Ισλαμιστικό Κίνημα και το Αραβικό Κίνημα για την Ανανέωση (MAR). Μεταξύ των 15 πρώτων υποψηφίων της κοινής λίστας, γυναίκες, μουσουλμάνοι, χριστιανοί, Δρούζοι και ένας εβραίος, ο κομμουνιστής Ντον Κενίν.

Η επιλογή της ενότητας στην εκπροσώπηση του 1,3 εκατομμυρίου Ισραηλινών Αράβων έγινε για να αντιμετωπίσθεί η πίεση της Δεξιάς, εξήγησε ο Αϊμάν Οντεχ, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Μετώπου για την Ειρήνη και την Ισότητα και επικεφαλής της λίστας.

Οι Αραβες αντιστοιχούν σήμερα σε έναν στους πέντε Ισραηλινούς πολίτες, αλλά μόνο 12 στους 120 βουλευτές της Κνεσέτ, 10 από τους οποίους προέρχονται από αραβικά κόμματα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment