PeristeriNews.gr
Πολιτική

Γερμανικός Τύπος: Κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα;


Σε σκηνικό déjà-vu από το περασμένο καλοκαίρι αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, όταν τότε η ελληνική κυβέρνηση έκανε αγώνα δρόμου για να μαζέψει, την τελευταία στιγμή στην κυριολεξία, αποθεματικά φορέων του δημοσίου προκειμένου να ανταποκριθεί στις ταμειακές της υποχρεώσεις.

Το ερώτημα που απασχολεί παρατηρητές των εξελίξεων, ιδιαίτερα μετά την επανέναρξη χθες των διαπραγματεύσεων, είναι εάν ο έλληνας πρωθυπουργός θα επιβιώσει πολιτικά υπό το βάρος των νέων πιέσεων από τους διεθνείς δανειστές.

Κίνδυνος για πρόωρες εκλογές;

Ορόσημο το έκτακτο Eurogroup της Μ. Πέμπτης, αν και εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για το εάν γίνει τελικά. Αμφιβολίες εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ερωτώμενος σχετικά, χθες βράδυ σε εκδήλωση στο Βερολίνο, είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι θα κλείσει η αξιολόγηση, αλλά δεν είναι 100% βέβαιος ότι θα γίνει το Eurogroup της Μ. Πέμπτης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς κυρίως σε ό,τι αφορά τα μέτρα «εν αναμονή».

Η νέα προληπτική γραμμή μέτρων που ζητούν οι διεθνείς δανειστές σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2018, βάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό σε δεινή θέση.

«Βέβαια οι θεσμοί προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι υποσχόμενοι ότι αμέσως μόλις ψηφιστούν τα μέτρα, θα ανοίξει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους – αγαπητό θέμα για τον Τσίπρα – αλλά μεγάλες παραχωρήσεις δεν πρέπει να περιμένει, μιας και ήδη τα επιτόκια μέχρι το 2022 είναι ήδη πολύ χαμηλά», σχολιάζει η Stuttgarter Nachrichten, που διαβλέπει κίνδυνο πρόωρων εκλογών λόγω της οριακής πλειοψηφίας 3 εδρών που διαθέτει ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη βουλή.

«Ο έλληνας πρωθυπουργός ρέπει σε αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, όταν αισθάνεται με την πλάτη στον τοίχο», σχολιάζει η ίδια εφημερίδα μην αποκλείοντας σενάρια όπως ακόμη και προσφυγή σε νέο δημοψήφισμα «για να αφήσει ο Τσίπρας και πάλι τις αποφάσεις στο λαό».

Σε κάθε περίπτωση το όλο κλίμα θα μπορούσε να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα Grexit εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές.

Σε αναζήτηση αποθεματικών

«Όμως οι Έλληνες δεν ενημερώνονται για τις πιέσεις των ξένων δανειστών και τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, γιατί οι δημοσιογράφοι απεργούν, ειδήσεις δεν υπάρχουν στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις και εφημερίδες δεν κυκλοφορούν», επισημαίνει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv, αναφέροντας την πιθανότητα να απεργήσουν και άλλοι κλάδοι, όπως οι σιδηροδρομικοί, και μάλιστα το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των Ορθοδόξων.

Εμπειρογνώμονες οικονομολόγοι προεξοφλούν, ότι με πολύ μεγάλη δυσκολία η Αθήνα θα καταφέρει να μαζέψει χρήματα μέχρι τον Ιούνιο για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αλλά και για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προς το οποίο μέχρι τις 13 Ιουλίου θα πρέπει να εμβάσει νέα δόση 450 εκατ. ευρώ, ενώ στις 20 του ίδιου μηνός θα πρέπει να εμβάσει άλλα 2,3 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment