PeristeriNews.gr
Πολιτική

ΓΕΕΘΑ – Αιγαίο: Αμετάβλητη η κατάσταση στην περιοχή


«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη»  σχολίαζαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αφορμή στάθηκαν ορισμένα δημοσιεύματα, κυρίως στο διαδίκτυο, όπου εμφάνιζαν τις τουρκικές δυνάμεις ευρύτερη θαλάσσια ζώνη των Δωδεκανήσων να παρουσιάζουν κινητικότητα.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα συντηρεί αμείωτη την ένταση. Με σημερινή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι υποστήριξε πως οι έρευνες του Oruc Reis θα γίνουν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Ελλάδας.

Από την πλευρά της η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex με την οποία ακυρώνει την χθεσινή παράνομη τουρκική Navtex και καλεί τους ναυτιλλομένους να την αγνοήσουν. Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή. Αντίστοιχη Νavtex εξέδωσε και η Κύπρος.

Στο πολιτικό πεδίο των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εξομάλυνση της τεταμενης κατάστασης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά επαφών με τους προέδρους των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, προκειμένου να τους ενημερώσει για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις και τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο.

Επιπλέον, την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει αναλάβει έναν άτυπο ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ελλάδας και Τουκρίας προκειμένου να χαμηλώσουν οι «τόνοι της έντασης», που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ανέβει πολύ, εξαιτίας της διαρκούς τουρκικής προκλήτικότητας.

Σημειώνεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης η Καγκελάριος Μέρκελ είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στη Θεσσαλονίκη το προσυνέδριο της ΝΔ – Παρουσιάστηκε το έμβλημα των 50 ετών

Peristeri News

Με 159 «ναι» πέρασε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τη Νίκη οι Νίκος Αναδιώτης και Άκης Τσελέντης

Peristeri News

Leave a Comment