PeristeriNews.gr
Διεθνή

Γαλλία: Δοκιμασία για τους Σοσιαλιστές η νίκη του Αμόν


Δοκιμασία για το Σοσιαλιστικό Κόμμα στη Γαλλία αναμένεται να αποτελέσει η νίκη που σημείωσε ο Μπενουά Αμόν στον δεύτερο γύρο των εκλογών για το χρίσμα της Κεντροαριστεράς εν όψει προεδρικών εκλογών.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, ο οποίος θα οδηγήσει το κόμμα στις προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Απρίλιο, πέτυχε καθαρή νίκη, συγκεντρώνοντας το 59% των ψήφων, έναντι 41% που έλαβε ο τέως πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Ασαφές ωστόσο παραμένει εάν η δεξιά πτέρυγα του κόμματος θα ταχθεί υπέρ του υποψηφίου, ο οποίος έχει διατυπώσει τολμηρές απόψεις. Ο 49χρονος Μπενουά Αμόν εδώ και χρόνια διαφωνεί με την πολιτική του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Μανουέλ Βαλς. Θέλει να πάρει πίσω την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση στα εργασιακά και να εισαγάγει τον κατώτατο μισθό.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών αναμένεται να συναντηθεί το απόγευμα με τον επίσης Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος θεωρείται υποστηρικτής της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος.

Το κόμμα, με την εκλογή του νέου υποψηφίου φαίνεται να έρχεται σε πλήρη ρήξη με την μεταρρυθμιστική πολιτική του Φρανσουά Ολάντ. Στο θέμα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο προβλέπει ανώτατο όριο το 3% του δημόσιου ελλείμματος, ο Μπενουά Αμόν θέλει χαλάρωση των όρων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Le Figaro, o Αμόν θα μπορούσε να συγκεντρώσει 15% και να αναδειχθεί τέταρτος στις προεδρικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι θα συγκέντρωνε καλύτερα ποσοστά σε σύγκριση με αυτά που εικάζονταν μέχρι σήμερα, αλλά χαμηλότερα σε σχέση με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν και τον ανεξάρτητο Εμανουέλ Μακρόν. Σε κάθε περίπτωση ο Αμόν φαίνεται να προηγείται του αριστερού Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Οι Σοσιαλιστές κατάφεραν πάντως χθες να κινητοποιήσουν περισσότερο κόσμο σε σχέση με την προηγούμενη ψηφοφορία πριν από μια εβδομάδα. Δικαίωμα ψήφου είχαν όλοι οι Γάλλοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και με την υπογραφή τους δηλώνουν ότι ασπάζονται τις ιδέες της Αριστεράς (σ.σ. όρος που στη Γαλλία χρησιμοποιείται συλλήβδην για Κεντροαριστερά και Αριστερά).

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Leave a Comment