PeristeriNews.gr
Διεθνή

Γαλλία: Γεμάτες μίσος οι φραστικές επιθέσεις από τους Τούρκους


Οι πρόσφατες φραστικές επιθέσεις από Τούρκους αξιωματούχους κατά του γαλλικού σατιρικού εβδομαδιαίου περιοδικού Charlie Hebdo, το οποίο δημοσίευσε μία καρικατούρα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ήταν «γεμάτες μίσος»”δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ, στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Το σκίτσο στο εξώφυλλο του Σαρλί Εμπντό σατίριζε τον Ερντογάν και μία γυναίκα που φορούσε ισλαμική μαντίλα, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι το χαρακτήρισαν ως μία “αηδιαστική προσπάθεια.”

Η Γαλλία και η Τουρκία ανταλλάσσουν φραστικά πυρά γύρω από σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, μετά τον πρόσφατο αποκεφαλισμό στο Παρίσι, ενός καθηγητή που έδειχνε στους μαθητές τα σκίτσα, σε ένα μάθημα ελευθερίας του λόγου.

Οι μουσουλμάνοι θεωρούν οποιαδήποτε απεικόνιση του προφήτη ως βλασφημία.

Η Βρετανία καλεί τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να υπερασπιστούν ενωμένοι την ελευθερία της έκφρασης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ κάλεσε σήμερα τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούν ενωμένοι τις αξίες της ανοχής και της ελευθερίας της έκφρασης, οι οποίες είναι θεμελιώδεις αξίες του Δυτικού Πολιτισμού.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να σταματήσουν να αγοράζουν γαλλικά προϊόντα και κατηγόρησε τη Γαλλία για αντι-ισλαμική ατζέντα. Η Βρετανία, η Γαλλία και η Τουρκία είναι και οι τρεις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν είναι ένας από τους ηγέτες χωρών του μουσουλμανικού κόσμου που οργίστηκαν με τη Γαλλία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την δολοφονία του καθηγητή Ιστορίας Σαμουέλ Πατί, ο οποίος είχε δείξει σε μαθητές του σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

«Η Βρετανία στέκεται αλληλέγγυα στη Γαλλία και τον γαλλικό λαό μετά την αποτρόπαιη δολοφονία του Σαμουέλ Πατί», αναφέρει ο Ράαμπ σε ανακοίνωσή του. «Δεν μπορεί και δεν θα υπάρξει ποτέ δικαιολογία για την τρομοκρατία», προσθέτει.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και η ευρύτερη διεθνής κοινότητα πρέπει να υποστηρίζει ενωμένη τις θεμελιώδεις αξίες της ανοχής και της ελευθερίας της έκφρασης και δεν θα πρέπει να κάνουμε ποτέ στους τρομοκράτες το δώρο ότι μας διαίρεσαν», προσθέτει.

Ο Πατί, καθηγητής Ιστορίας σε σχολείο σε προάστιο του Παρισιού, δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου από έναν φανατικό ισλαμιστή τσετσενικής καταγωγής. Ο καθηγητής είχε δεχθεί επικρίσεις από ορισμένους φανατικούς νουσουλμάνους πολίτες της τοπικής κοινότητας επειδή έδειξε σε μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ. Οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλασφημία την απεικόνιση του Προφήτη.

Η γαλλική κυβέρνηση υποστηριζόμενη από τεράστιο αριθμό πολιτών εξέλαβε την δολοφονία του καθηγητή ως αυτό που είναι, δηλαδή ευθεία επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και δήλωσε απερίφραστα ότι θα υπερασπιστεί το δικαίωμα στην δημοσιοποίηση σκίτσων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε τον Πατί ήρωα και δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τον ισλαμικό αυτονομισμό ο οποίος απειλεί να κυριεύσει ορισμένες μουσουλμανικές κοινότητες στη Γαλλία.

Η αντίδραση στην δολοφονία του Πατί έχει προκαλέσει ευρεία οργή σε μουσουλμανικές χώρες, όπου έχουν πραγματοποιηθεί πολλές διαδηλώσεις με απαίτηση να περιοριστεί η ελευθερία της έκφρασης στις δυτικές χώρες, καθώς οι μουσουλμάνοι αρνούνται κάθε κριτική στο Ισλαμ χαρακτηρίζοντάς την συλλήβδην σαν δήθεν «ισλαμοφοβία».

Στο πλαίσιο αυτό έχουν διατυπωθεί αιτήματα για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. Η Γαλλία εξέδωσε προειδοποίηση στους πολίτες της που βρίσκονται σε χώρες στις οποίες το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι να λάβουν επιπλέον μέτρα προφύλαξης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment