PeristeriNews.gr
Συνταγές

Γίγαντες με χταπόδι


Μια υπέροχη και νηστίσιμη συνταγή με γίγαντες και χταπόδι, ένα πολύ θρεπτικό και χορταστικό πιάτο που συνδυάζει θαλασσινά με όσπρια και είναι πάρα πολύ νόστιμο.

Υλικά

500 γραμ. γίγαντες
2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
2 σκ. σκόρδο (ψιλοκομμένο)
1 καρότο (κομμένο σε κυβάκια)
2 συσκευασίες ντομάτες
1 μικρό χταπόδι περίπου στα 800 γραμ.
1 δαφνόφυλλο
λίγη αποξηραμένη ρίγανη
2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
λίγο ξύδι

Εκτέλεση

– Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τους γίγαντες σε ένα κατσαρόλα με νερό και μια κουταλιά σόδα να μουλιάσουν. Την επόμενη τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.

– Ταυτόχρονα καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα με λίγο νερό, ίσα που να το σκεπάζει, λίγους κόκκους πιπέρι και 1 δαφνόφυλλο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μισομαλακώσει. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε και το πασπαλίζουμε με ρίγανη να κολλήσει πάνω του όσο είναι ζεστό. Το ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ξίδι. Το κόβουμε σε μπουκίτσες και το ρίχνουμε ξανά στο ζουμί του.

– Στη συνέχεια ζεσταίνουμε λάδι σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάζουμε το καρότο και ανακατεύουμε μέχρι να λαδωθούν παντού. Προσθέτουμε το χταπόδι, τις ντομάτες και το ζουμί του χταποδιού. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνουμε, αφού δοκιμάσουμε, γιατί το χταπόδι είναι αλμυρό. Τις πιο πολλές φορές δεν χρειάζεται αλάτι. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

– Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C. Βάζουμε τους γίγαντες σε μία γάστρα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα 1/2 φλ. ελαιόλαδο και ένα φλιτζάνι νερό. Ανακατεύουμε τα υλικά.

– Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 30΄, ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε απαλά αν χρειάζεται υγρασία προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30΄. Στο τέλος το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πώς να φτιάξετε Paloma

Peristeri News

Μπακαλιάρος στο φούρνο

Peristeri News

Σπετσοφάι με χωριάτικο λουκάνικο

Peristeri News

Leave a Comment