PeristeriNews.gr
Διεθνή

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς


Στην εκτόξευση δύο πυραύλων, μικρού βεληνεκούς, προχώρησε η Βόρεια Κορέα νωρίς το πρωί της Πέμπτης (τοπική ώρα) από μια περιοχή κοντά στη Γουονσάν, στις ανατολικές ακτές της χώρας, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πύραυλοι διένυσαν απόσταση 430 χιλιομέτρων.

Αυτή είναι η πρώτη εκτόξευση πυραύλων από πλευράς Βόρειας Κορέας που καταγράφεται μετά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο στα τέλη του Ιουνίου. Η δοκιμή των πυραύλων θέτει υπό αμφισβήτηση την επανάληψη των συνομιλιών Πιονγιάνγκ – Ουάσιγκτον, που είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο νωρίτερα φέτος.

Η προηγούμενη γνωστή δοκιμή πυραύλων είχε γίνει τον Μάιο, με την εκτόξευση πυραύλων μικρού βεληνεκούς και ρουκετών. Τότε, ο Κιμ επέβλεψε την πρώτη δοκιμή ενός όπλου που δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ πριν, ενός σχετικά μικρού πυραύλου ικανού να αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να κρύβεται ευκολότερα και να ελίσσεται εν πτήσει.

Την Τρίτη το βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι ο Κιμ επέβλεψε ένα μεγάλο νέο υποβρύχιο, συνοδευόμενος από αξιωματούχους αρμόδιους για το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων της χώρας του. Η εξέλιξη πιθανόν σηματοδοτεί την εντατικοποίηση της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων εκτοξευόμενων από υποβρύχια (SLBM) από μέρους της Πιονγιάνγκ.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο μετά το φιάσκο της δεύτερης συνόδου κορυφής των Τραμπ και Κιμ στο Ανόι του Βιετνάμ τον Φεβρουάριο.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της Νότιας Κορέας κατά τις οποίες η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε τουλάχιστον δύο πυραύλους, κάνοντας λόγο για όπλα μικρού βεληνεκούς. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ήταν μικρού βεληνεκούς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει να προχωρά σε ενέργειες που δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης σε στρατιωτικό επίπεδο.

Ιαπωνία: Εξαιρετικά λυπηρό γεγονός

«Εξαιρετικά λυπηρή» χαρακτήρισε την εξέλιξη ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Τακέσι Ιουάγια, διευκρινίζοντας ότι τα «βλήματα» δεν έφθασαν στην ιαπωνική επικράτεια, ούτε στην ιαπωνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

«Αν πρόκειται για βαλλιστικούς πυραύλους, παραβιάζονται αποφάσεις του ΟΗΕ (…) Αυτές οι εκτοξεύσεις είναι εξαιρετικά λυπηρές», τόνισε ο υπουργός στον Τύπο.

Νωρίτερα, πηγή προσκείμενη στην ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ότι το Τόκιο πιστεύει πως εκτοξεύθηκαν δύο βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς. Η πηγή είπε επίσης ότι οι πύραυλοι δεν έφθασαν στην ιαπωνική ΑΟΖ και δεν έχουν άμεση επίπτωση στην ιαπωνική εθνική ασφάλεια.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment