PeristeriNews.gr
Διεθνή

Βρετανική κυβέρνηση: O Τζόνσον έχει τις ψήφους – φεύγουμε μέσα στο μήνα


Η ήττα στο Σούπερ Σάββατο του Brexit δεν πτοεί την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, που πιστεύει ότι έχει ακόμη τα περιθώρια να πετύχει το στόχο της για έξοδο το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου.

Με τους Ευρωπαίους να τηρούν στάση αναμονής, η προσοχή στρέφεται στις διεργασίες στη βρετανική πολιτική σκηνή. Η μάχη θα είναι σκληρή και το αποτέλεσμα πιθανότατα οριακό. Ωστόσο η Ντάουνινγκ Στριτ υποστηρίζει ότι «βγαίνουν τα νούμερα».

Μετά τον άκρως αμφιλεγόμενο ελιγμό των τριών επιστολών, τουλάχιστον τέσσερα σενάρια παραμένουν ανοιχτά για το μέλλον της Βρετανίας. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, διαμηνύει πως για την Ντάουνινγκ Στριτ υπάρχει μόνο ένα: υπερψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης μέσα στην εβδομάδα και τήρηση της υφιστάμενης προθεσμίας για το Brexit.

Μιλώντας στο BBC, o κ. Ράαμπ εξέφρασε την εκτίμηση πως «φαίνεται να έχουμε πια τις απαιτούμενες ψήφους για να περάσουμε τη συμφωνία μας». Απέφυγε να διευκρινίσει εάν υπάρχουν βουλευτές που έχουν διαβεβαιώσει για αλλαγή στάσης, αλλά θύμισε ότι η διαφορά με την οποία πέρασε η τροπολογία Λέτγουιν, με την οποία αναβλήθηκε η ψηφοφορία επί της συμφωνίας, ήταν σχετικά μικρή- 16 ψήφοι.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι «πολλοί άνθρωποι στην Ε.Ε. είναι βαθύτατα ενοχλημένοι» με την προοπτική μίας περαιτέρω καθυστέρησης στην όλη διαδικασία και κάλεσε τους βουλευτές να «προχωρήσουν, ώστε να μπορέσει να κάνει το ίδιο και η χώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μάικλ Γκόουβ, που μιλώντας στο Sky News υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει «όλα τα μέσα και τις ικανότητες» να εγκαταλείψει την κοινότητα μέσα στον μήνα.

Οι Ευρωπαίοι δεν βιάζονται πάντως να δώσουν τη δική τους απάντηση στο απρόθυμο αίτημα του Τζόνσον για παράταση. Θέλουν να δουν πρώτα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη Βουλή αύριο, Δευτέρα και την Τρίτη, αλλά και εάν θα υπάρξουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης που θα υποχρεώνουν τον Μπόρις Τζόνσον να βάλει νερό στο κρασί των σχεδίων του. Για την απάντηση απαιτείται ομοφωνία κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα σε αυτούς που έχουν κουραστεί και σε εκείνους που πιστεύουν ότι η τρίμηνη παράταση είναι προτιμότερη από τον κίνδυνο ενός no deal.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment