PeristeriNews.gr
Διεθνή

Βρετανία: Δύο ακόμη βαριές ήττες υπέστη ο Μπόρις Τζόνσον


Δύο ακόμη βαριές ήττες υπέστη την Τετάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είδε την πρότασή του να διαλυθεί το σώμα και να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές για να αρθεί το αδιέξοδο να απορρίπτεται.

Οι κοινοβουλευτικοί απέρριψαν χθες βράδυ την πρόταση που τους υπέβαλε για να στηθούν κάλπες τη 15η Οκτωβρίου. Η προσπάθεια του αρχηγού της κυβέρνησης των Συντηρητικών να διαμορφωθεί νέα πλειοψηφία που θα υποστηρίξει τη στρατηγική του ως προς το Brexit εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και της 18ης Οκτωβρίου χαρακτηρίστηκε «κυνική» από τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Προηγουμένως, η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε τα σχέδια του Τζόνσον για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες, εγκρίνοντας με πλειοψηφία 28 ψήφων την πρόταση νόμου που τον υποχρεώνει να ζητήσει αναβολή του Brexit για τρεις μήνες, εκτός εάν επικυρωθεί η όποια συμφωνία νωρίτερα.

Η προχθεσινή ημέρα είχε ήδη χαρακτηριστεί ναυάγιο για τον επικεφαλής της κυβέρνησης των Τόρις, που έχασε την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε στη Βουλή των Κοινοτήτων: ένας βουλευτής αποσκίρτησε, άλλοι 21 αποπέμφθηκαν από το κόμμα των Συντηρητικών αφού συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση για να τον αναγκάσουν να μην προχωρήσει στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. δίχως συμφωνία.
Για να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, η πρόταση που κατέθεσε ο Τζόνσον θα έπρεπε να εξασφαλίσει τις ψήφους των δύο τρίτων των μελών του κοινοβουλίου. Αλλά οι Εργατικοί απείχαν, προτιμώντας να περιμένουν το σχέδιο νόμου για την αναβολή του Brexit να επικυρωθεί από τη Βουλή των Λόρδων. Την στάση τους στηλίτευσε ο Τζόνσον, σχολιάζοντας ότι ο Κόρμπιν είναι «ο πρώτος αρχηγός της αντιπολίτευσης στην ιστορία της δημοκρατίας στη χώρα μας που αρνήθηκε να συμμετάσχει σε εκλογική αναμέτρηση».

Όπως μετέδωσε η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC επικαλούμενη συνεργάτη του ηγέτη των Εργατικών, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηδεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει στον Τζόνσον να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από την 31η Οκτωβρίου, παρότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών αφού επικυρωθεί το σχέδιο νόμου με σκοπό την αποτροπή της αποχώρησης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Νωρίτερα χθες, ο Κόρμπιν είχε πει πως θα συμφωνήσει να διεξαχθούν νέες εκλογές μόλις η άνω Βουλή, η Βουλή των Λόρδων, εγκρίνει το σχέδιο νόμου για να αποτραπεί το λεγόμενο no-deal Brexit. Δεν ξεκαθάρισε την ημερομηνία που θέλει να γίνουν οι εκλογές.

Σειρά των Λόρδων

Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή των Λόρδων (άνω Βουλή), η οποία έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της για να το εγκρίνει, αφού ο Τζόνσον αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία του κοινοβουλίου από την επόμενη εβδομάδα και για πέντε εβδομάδες. Το όποιο αίτημα αναβολής θα πρέπει να εγκριθεί – ομόφωνα – από τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε..

Χωρίς πλειοψηφία, με τα μέλη του κοινοβουλίου να τον αψηφούν, ο Μπόρις Τζόνσον φαινόταν να έχει περιέλθει σε δεινή θέση χθες. Ωστόσο αυτό δεν ανησυχεί διόλου τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ: «Ξέρει πώς να κερδίσει. Μην ανησυχείτε γι’ αυτόν, θα είναι εντάξει» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος στον «φίλο» του Μπόρις Τζόνσον στη διάρκεια δηλώσεών του στον Λευκό Οίκο.

Ενώ διεξάγονταν οι ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων, εκατοντάδες διαδηλωτές που εναντιώνονται στο Brexit συγκεντρώθηκαν από το απόγευμα γύρω από το κοινοβούλιο, κρατώντας σημαίες της Ε.Ε. στα χέρια.

Με την κυβέρνηση των Τόρις να ετοιμάζεται πυρετωδώς για εκλογές, ο υπουργός Οικονομικών Σάτζιντ Τζάβιντ ανακήρυξε το «τέλος της λιτότητας» ενώπιον του ημικυκλίου, εξαγγέλλοντας αύξηση των δημοσίων δαπανών για τις δημόσιες υπηρεσίες και για τις υποδομές. Επιβεβαίωσε επίσης ότι θα εκταμιευθούν δύο δισεκατομμύρια λίρες επιπλέον για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του Brexit την επόμενη χρονιά, με την πρόσληψη τελωνειακών, τη βελτίωση των υποδομών στα λιμάνια, τη χορήγηση υποστήριξης στις επιχειρήσεις.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνι διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι οι συνέπειες του Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι «λιγότερο σοβαρές» από ό,τι προβλεπόταν πέρυσι σε επιστολή του, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κοινοβουλίου. Ο θεσμός αναθεώρησε επί τα βελτίω, από λιγότερο από 8% σε λιγότερο από 5%, την πρόβλεψή του για τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στην περίπτωση που το σενάριο no-deal γίνει πραγματικότητα, κυρίως χάρη στις «βελτιώσεις της προετοιμασίας» γι’ αυτό.

«Αυξημένος» κίνδυνος διαζυγίου χωρίς συμφωνία

Δηλώνοντας αισιόδοξος εν μέσω θύελλας, ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε πως έχει επιτύχει «σημαντικές προόδους» στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Ο Σάιμον Κόβενι, επικεφαλής της διπλωματίας της Ιρλανδίας, δεν συμφώνησε ακριβώς: δεν έχει υπάρξει «καμία πρόταση από πλευράς της βρετανικής κυβέρνησης που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για συζήτηση και διαπραγμάτευση», αντέτεινε, μιλώντας στην ιρλανδική δημόσια ραδιοτηλεόραση RTÉ.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε πως ο κίνδυνος αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία επιτείνεται. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να εκταμιεύσει 780 εκατ. ευρώ για να προσφερθεί κατεπείγουσα οικονομική βοήθεια στις χώρες που θα υποστούν οικονομικές συνέπειες.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια η οπλουργός της ταινίας «Rust»

Peristeri News

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Leave a Comment