PeristeriNews.gr
Διεθνή

Βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία


Οι βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Ουκρανία ενδέχεται να φέρουν αέρα ανανέωσης στη χώρα. Το κόμμα του προέδρου Ζελένσκι φαίνεται να πηγαίνει για απόλυτη πλειοψηφία.

Περίπου επτά μήνες χρειάστηκε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι για να κατακτήσει την Ουκρανία. Την παραμονή της πρωτοχρονιάς ο κωμικός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές, τις οποίες και κέρδισε με ποσοστό 73% τον Απρίλιο.

Τώρα το κόμμα του «Υπηρέτης του λαού» περιμένει επίσης μια λαμπρή νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν μεταξύ 41 και 52%.

Τον περασμένο Μάιο ο πρόεδρος της χώρας διέλυσε τη Βουλή και ανακοίνωσε βουλευτικές εκλογές τρεις μήνες πριν τις προγραμματισμένες του φθινόπωρου. Πρόκειται μάλλον για έξυπνη κίνηση, αφού το κόμμα του επωφελείται από τα ποσοστά δημοφιλίας του πρώην κωμικού. Η συνταγή της επιτυχίας είναι και εδώ η ίδια: το κόμμα αποτελείται ως επί το πλείστον από νέους. Νέοι και στον χώρο της πολιτικής χωρίς διασυνδέσεις στα παλαιότερα κόμματα που δεν είναι καθόλου δημοφιλή πια στους Ουκρανούς. Εξαίρεση αποτελεί ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας Ντμίτρο Ραζούμκοφ, πρώην πολιτικός σύμβουλος και μέλος της παράταξης του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ζελένσκι ο μεταρρυθμιστής

Οι επικείμενες εκλογές είναι αποφασιστικής σημασίας για τον πρόεδρο Ζελένσκι, διότι η ριζική νέα αρχή την οποία επιδιώκει δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς πλειοψηφία. Ο Ζελένσκι επιδιώκει μεταρρύθμιση σε όλους τους τομείς. Επιπλέον θέλει να προάγει την ψηφιοποίηση, μέσω της οποίας θέλει να καταπολεμήσει και τη διαφθορά. Εκτός αυτού θέλει να θέσει τέλος στην κληρονομιά του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και έχει απολύσει ήδη αρκετούς δημόσιους υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί επί Ποροσένκο. Ένα ακόμη μέτρο που βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία του ουκρανικού λαού είναι η άρση της ασυλίας των βουλευτών.

Μπορεί ο Ζελένσκι να θέλει να περιορίσει την επιρροή των ολιγαρχών στην πολιτική, ωστόσο ορισμένοι του επιρρίπτουν ότι και ο ίδιος διατηρεί στενές σχέσεις με τον επιχειρηματία Ίχορ Κολομόισκι. Πράγματι, είναι γεγονός ότι το προεδρείο λειτουργεί υπό τη διεύθυνση ενός πρώην δικηγόρου του Κολομόισκι και ότι ένας από τους κορυφαίους υποψηφίους του κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» είναι ο γενικός διευθυντής τηλεοπτικού καναλιού, το οποίο ανήκει στον Κολομόισκι και στηρίζει τον Ζελένσκι.

Αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας;

Πόσα από τα παραπάνω μέτρα θα καταφέρει να υλοποιήσει ο Ζελένσκι, θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα και αν πάει σε αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας. Πιθανό κόμμα συνεργασίας είναι η «Αντιπολιτευτική Πλατφόρμα για τη Ζωή», που βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις στη δεύτερη θέση με 15%. Το κόμμα τάσσεται υπέρ του τέλους του πολέμου και της προσέγγισης στη Μόσχα. Αυτό επιδιώκει και ο Ζελένσκι, που εμφανίζεται ως πρόεδρος της ειρήνης.

Ειδικοί στο Κίεβο βλέπουν τις βουλευτικές εκλογές ως μια δυνατότητα για μια νέα αρχή και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα νέα πρόσωπο που συμβολίζουν την αλλαγή μιας γενιάς. Παράλληλα όμως ακούγονται και προειδοποιήσεις για μια επιστροφή προς τη Ρωσία, παρά την φιλοδυτική ρητορική.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Leave a Comment