PeristeriNews.gr
Διεθνή

Βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο


Στις 07:00 το πρωί ανοίγουν την Κυριακή οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο.

Στις 07:00 το πρωί ανοίγουν την Κυριακή οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο. Η εκλογική διαδικασία θα λήξει στις 18:30, με μία ώρα διάλειμμα το μεσημέρι. «Μην αφήσετε άλλους να αποφασίσουν για εσάς» δήλωσε ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Ίδιο θα είναι το ωράριο και στα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα, (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα), ενώ στη Βρετανία οι κάλπες θα ανοίξουν στις 08:00 και θα κλείσουν 16:30 (τοπική ώρα), με μισή ώρα διάλειμμα στις 12.30.

Θα είναι η πρώτη φορά που θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι 631.600, περιλαμβανομένων και 500 Τουρκοκυπρίων.

Παράλληλα, με την εκλογή μελών της Βουλής θα εκλεγούν και οι αντιπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων των Αρμενίων, των Μαρωνιτών και των Λατίνων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, με μήνυμά του προς τους πολίτες τους καλεί να προσέλθουν αύριο στις κάλπες και να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου.

«Μην αφήσετε, άλλοι να αποφασίζουν για εσάς», αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Χριστόφιας.

Οι τόνοι της προεκλογικής περιόδου υπήρξαν ιδιαίτερα υψηλοί, με χαρακτηριστικές τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του ηγέτη του ΑΚΕΛ ότι προτιμά έναν αριστερό Τουρκοκύπριο για πρόεδρο, αντί για έναν Ελληνοκύπριο δεξιό.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρό προβάδισμα του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), έναντι του ΑΚΕΛ.

Το εκλογικό σύστημα

Για να καταστεί δυνατή η συμμετοχή μίας παράταξης στη 2η κατανομή εδρών, με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα, θα πρέπει κάθε κόμμα να συγκεντρώσει 1/56, δηλαδή ποσοστό περίπου 1.8%, των έγκυρων ψήφων σε ολόκληρη τη Δημοκρατία.

Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν τα υφιστάμενα κοινοβουλευτικά κόμματα, ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, καθώς και άλλοι συνασπισμοί χωρίς πλήρεις συνδυασμούς, δηλαδή το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΛΑ.ΣΟ.Κ), η Κυπριακή Προοδευτική Συνεργασία (ΚΥ.ΠΡΟ.Σ) και το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών «Ζυγός». Υποψηφιότητα έχουν θέσει και έξι ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Η γενική κατανομή των εδρών αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τα μεσάνυχτα, αλλά η κατά επαρχία κατανομή εδρών πιθανότατα θα ανακοινωθεί το πρωί της Δευτέρας, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας της δεύτερης και τρίτης κατανομής.

«Όλα έτοιμα»

Ο Γενικός Έφορος Εκλογής Λάζαρος Σαββίδης δήλωσε ότι επικρατεί απόλυτη ομαλότητα μετά την ολοκλήρωση χθες τα μεσάνυχτα της προεκλογικής εκστρατείας για τις αυριανές βουλευτικές εκλογές, τις δέκατες στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι από νωρίς το πρωί διαπίστωσε ότι τουλάχιστον στη Λευκωσία τηρούνται απόλυτα οι πρόνοιες του εκλογικού νόμου, που απαγορεύουν κάθε προεκλογική δραστηριότητα και ανάρτηση προεκλογικού υλικού.

Είπε, επίσης, ότι αφαιρέθηκαν όλα τα πανό και οι γιγαντοαφίσες των υποψηφίων, ενώ οι εφημερίδες απέφυγαν να δημοσιεύσουν οτιδήποτε θα μπορούσε, με βάση τον νόμο, να θεωρηθεί προεκλογικού περιεχομένου.

Ο κ. Σαββίδης αναγνώρισε ότι στον νόμο υπάρχουν υπερβολές, κατάλοιπα του παρελθόντος, αλλά όπως τόνισε, ο ίδιος, ως Έφορος Εκλογής, είναι υποχρεωμένος να τηρεί της πρόνοιες του νόμου. Πρόσθεσε, δε, ότι επαφίεται στη νέα Βουλή να μεριμνήσει εγκαίρως για την κατάργηση αυτής της «υπερβολικής αυστηρότητας στον νόμο».

Επιπλέον, εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας δήλωσε ότι ολόκληρη η δύναμη θα βρίσκεται την Κυριακή επί ποδός για αποτροπή και αντιμετώπιση οποιωνδήποτε παραβάσεων της νομοθεσίας για τις εκλογές.

Είπε ότι από τις 06:00 τα ξημερώματα της Κυριακής θα λειτουργήσει στο αρχηγείο της Αστυνομίας το κέντρο διαχείρισης κρίσεων, την εποπτεία του οποίου θα έχει ο αρχηγός της δύναμης.

Πρόσθεσε ότι πέραν των στατικών φρουρών στα εκλογικά κέντρα και στα κέντρα διαλογής, θα γίνονται περιπολίες και θα λαμβάνονται όλα τα δέοντα μέτρα, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν ομαλά.

Μήνυμα Δ.Χριστόφια

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, με μήνυμά του καλεί τους πολίτες να προσέλθουν αύριο στις κάλπες και να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου.

«Μην αφήσετε, άλλοι να αποφασίζουν για εσάς», αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Χριστόφιας.

Σημειώνοντας ότι οι εκλογές είναι η κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας
προσθέτει πως «η καθολική άσκηση του δικαιώματος της ψήφου αποτελεί εχέγγυο για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας και των θεσμών της».

«Εκφράζω την πεποίθηση ότι και αύριο ο λαός μας θα δώσει ακόμα ένα πειστικό δείγμα του υψηλού πολιτικού πολιτισμού, που διαθέτει. Θα δώσει ακόμα ένα πειστικό δείγμα του υψηλού επιπέδου δημοκρατίας, που ως κοινωνία κατακτήσαμε στον μισό αιώνα ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας» τονίζει.

Επιπλέον, διαβεβαιώνει ότι λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι εκλογές να είναι αδιάβλητες.

«Ας αποδείξουμε και σ’ αυτές τις εκλογές ότι ο λαός μας ενδιαφέρεται και ενεργά συμμετέχει στα κοινά. Ότι διεκδικεί λόγο και ρόλο για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Οι εκλογές είναι ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος για τη συμμετοχή στα κοινά», καταλήγει.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment