PeristeriNews.gr
Πολιτική

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία ο αντικαπνιστικός νόμος


Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, με ευρεία πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας στο οποίο περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25. Οι ρυθμίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος ψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία, αφού η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡΑ25 έδωσαν θετική ψήφο, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και η Ελληνική Λύση καταψήφισε.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας στην κριτική που διατύπωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχετικά με την μετατροπή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σε ΝΠΙΔ, για τις διατάξεις που αφορούν στην φαρμακευτική δαπάνη και το ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ, ζήτησε «να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, αφού δεν είναι κανείς Θεός κι ούτε μπορεί κανείς με ένα μαγικό ραβδάκι να ελέγξει τα πάντα στην Υγεία, όχι σε ένα μήνα, όχι σε ένα χρόνο, αλλά ούτε σε μια ολόκληρη τετραετία».

Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε ότι γι’ αυτό τον λόγο, ακόμα και συστήματα υγείας ευρωπαϊκά, κομβικά, ισχυρά, κάνουν ολόκληρες δεκαετίες να κάνουν θεσμικές αλλαγές και προανήγγειλε την κατάθεση νέου νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει συνολικά τα θέματα της δημόσιας Υγείας.

Αναφορικά με την απαγόρευση του καπνίσματος, ο εισηγητής της ΝΔ, Χριστόδουλος Στεφανάδης χαρακτήρισε «σημαντική αλλαγή» το ότι το ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ θα μπορεί να συνδράμει αυτοβούλως στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τον έλεγχο των παραβάσεων.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τόνισε ότι το κόμμα του στηρίζει και υπερψηφίζει τις διατάξεις για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, τις διατάξεις για τη συγχώνευση και τον ενιαίο συντονισμό ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ και άλλες επιμέρους ρυθμίσεις που είναι σε θετική κατεύθυνση.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να είμαστε αναποτελεσματικοί στο κυνήγι της γόπας, εάν δεν εκπονηθεί παράλληλα εθνικό σχέδιο για τη δημιουργία αντικαπνιστικής κουλτούρας σε βάθος χρόνου» ανέφερε, από την πλευρά του, ο αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής του κόμματος Γ. Λαμπρούλης υποστήριξε πως το ΚΚΕ δεν διαφωνεί με τον περιορισμό του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, όμως στο νομοσχέδιο κυριαρχούν τα αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα και τα υψηλά πρόστιμα, ενώ απουσιάζει κάθε μέτρο στήριξης της προσπάθειας κάποιου να κόψει το τσιγάρο.

Αναφορικώς με τον αντικαπνιστικό νόμο, η αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου είπε ότι αν και θα έπρεπε να εφαρμοστεί επιτέλους και να απαγορευτεί το κάπνισμα, το σχέδιο νόμου αυτό έρχεται να δημιουργήσει συνθήκες διωγμού, τόσο των καπνιστών, όσο και των ιδιοκτητών διαφόρων επιχειρήσεων.

Τέλος, η Μαρία Απατζίδη, από το ΜεΡΑ25, είπε ότι η εικόνα αστυνομικών να σβήνουν τα τσιγάρα πολιτών και να τους επιβάλλουν πρόστιμα, εμπεδώνει ένα θέαμα επικίνδυνης αστυνομοκρατίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment