PeristeriNews.gr
Πολιτική

Βουλή: Με ευρύτατη πλειοψηφία η τροπολογία για τα αναδρομικά


Ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία η τροπολογία για τα αναδρομικά σε ενστόλους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς. Τα χρήματα που θα διατεθούν φτάνουν τα 820 εκατομμύρια, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για την πρώτη από μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που θα περάσουν από τη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Υπέρ ψήφισαν όλα τα κόμματα (κυβέρνησης και αντιπολίτευσης), εκτός από τη Χρυσή Αυγή που ψήφισε “παρών”.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ένα πακέτο ευνοϊκών διατάξεων που θα έρθει προς ψήφιση, λέγοντας προς την αντιπολίτευση “θα λέτε ναι σε όλα”.

Το επόμενο διάστημα θα κατατεθούν οι ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ (π.χ. για μείωση εισφορών, ΕΝΦΙΑ) , ενώ το δρόμο για την Ολομέλεια θα πάρει και η διάταξη μη περικοπής των συντάξεων.

Πάντως στη συζήτηση δεν έλειψαν και οι πολιτικές κόντρες. Πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης πήραν το λόγο για να τονίσουν πως η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και πλέον αλλάζει σελίδα. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση κατηγορούσε το κυβερνών κόμμα πως επιχειρεί να κερδίσει πολιτικά από την εφαρμογή μιας δικαστικής απόφασης.

“Το ποιος εμπαίζει τους στρατιωτικούς θα το δουν οι στρατιωτικοί σε λίγες ημέρες στην τσέπη τους. Εγώ θα περίμενα, αντί να κάνετε αντιπολίτευση, να πείτε ότι και εσείς συμφωνείτε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να δοθούν σε αυτούς τους ανθρώπους τα χρήματα που έκλεψε από την τσέπη τους η κυβέρνηση το 2012» είπε στην Ολομέλεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είχε ψηφίσει διάταξη της Νέας Δημοκρατίας για τα αναδρομικά στους ένστολους εξαπέλυσε ο γαλάζιος τομεάρχης Χρήστος Σταϊκούρας. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως “η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προλάβει το 2014 να καταβάλει όχι μόνο το 50% των αναδρομικών αλλά και να αποκαταστήσει με μόνιμο τρόπο τις μισές από τις απώλειες που οι συγκεκριμένοι κλάδοι είχαν υποστεί σε μισθούς και συντάξεις”.

“Ασφαλώς κάθε ενίσχυση των πολιτών σε αυτή τη δύσκολη και πολυετή συγκυρία της κρίσης είναι πολύ καλή εξέλιξη. Όμως, κανείς δεν δικαιούται την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων –και μάλιστα, ως προς κάποιους, την εφαρμογή του μισού των δικαστικών αποφάσεων- να την παρουσιάζει ως οικονομική του πολιτική” επεσήμανε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ που μίλησαν στη Βουλή ζήτησαν να αποσυρθεί η τρίτη παράγραφος του άρθρου 6 της τροπολογία, εξαπολύοντας πυρά στην κυβέρνηση ότι επιχειρεί να κλείσει το δρόμο για τη διεκδίκηση όλων των απωλειών.

Από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς σημείωσε πως “ξεκίνησε επισήμως η προεκλογική περίοδος, καθώς 12 υπουργοί και οι δύο συγκυβερνήτες Τσίπρας και Καμμένος πήραν τον λόγο επ΄αφορμή της τροπολογίας για τα αναδρομικά.

Σημειώνεται πως με την διάταξη θα δοθούν αναδρομικά σε έξι κατηγορίες:

1. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

2. Γιατρούς του ΕΣΥ, γιατρούς δημόσιας υγείας ΕΣΥ, επικουρικούς και ειδικευόμενους γιατρούς.

3. Μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΚ), του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και σε λοιπό προσωπικό.

4. Τα μέλη του μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

5. Δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

6. Συνταξιούχους των ανωτέρω κατηγοριών προσωπικού.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment