PeristeriNews.gr
Πολιτική

Βουλή: Άρση ασυλίας για Ανδ. Λοβέρδο και Μ. Σαλμά


Την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου – κατόπιν αιτήματος της εισαγγελικής αρχής για την υπόθεση Novartis – και του Μάριου Σαλμά, για την υπόθεση αρθροσκοπήσεων, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από μία συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους.

Τόσο ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, όσο και ο βουλευτής της Ν.Δ. είχαν ζητήσει νωρίτερα από το Σώμα να ψηφίσει την άρση της ασυλίας τους ώστε οι υποθέσεις που τους αφορούν να εξετασθούν από την Δικαιοσύνη.

Σε σύνολο 214 βουλευτών, υπέρ της άρσης ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου ψήφισαν 213 βουλευτές και ένας ψήφισε κατά. Σε ό,τι αφορά τον Μάριο Σαλμά 209 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας του, κατά ψήφισαν τέσσερις και ένας «παρών».

Μ. Σαλμάς: Δήθεν σκάνδαλο

«Δήθεν σκάνδαλο που σχεδιάστηκε με το δόγμα Πολάκη “να κλείσουμε και κανέναν στη φυλακή”», χαρακτήρισε την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων ο πρώην υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, ο οποίος κάλεσε το Σώμα να ψηφίσει υπέρ της άρσης ασυλίας του «για να τελειώσει νωρίτερα και να δικαιωθεί».

Ο κ. Σαλμάς μετέδωσε στην Ολομέλεια ηχητικό απόσπασμα από το οποίο, όπως είπε, προκύπτει ότι ο επικεφαλής ελέγχου Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, συνέταξε την «παράνομη» έκθεση σε βάρος του. Όπως είπε, στο ηχητικό ντοκουμέντο ο κ. Σπυρίδης μιλάει σε προσυνεδριακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο 2016, λέγοντας ότι «η ΥΠΕΔΥΦΚΑ είναι εργαλείο για να υποστηριχθεί η κυβέρνηση».

«Με αυτού του τύπου την παράνομη έκθεση οι εισαγγελείς ζητούν την άρση ασυλίας μου. Δεν υπάρχει υπόθεση, δεν υπάρχει ζημία αλλά ζητώ την άρση ασυλίας μου για να αποδειχθεί η σκευωρία. Η άμεμπτη υπουργική θητεία εγγυάται ότι δεν παρανομούσα. Κρατώ και άλλες αποδείξεις τις οποίες θα παρουσιάσω στην πορεία της δικαστικής διερεύνησης» τόνισε.

Φώφη Γεννηματά: Η αλήθεια θα λάμψει

Για «ανυπόστατες κατηγορίες χωρίς κανένα στοιχείο» έκανε λόγο από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στα όσα καταλογίζονται στον Ανδρέα Λοβέρδο και δήλωσε «πεπεισμένη ότι η αλήθεια θα λάμψει στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη».

«Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει δώσει αποστομωτικές απαντήσεις» είπε κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια ενώ επανέλαβε με έμφαση τη θέση του Κινήματος Αλλαγής για διαφάνεια παντού  και κατήγγειλε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους ισχυρισμούς ότι το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει να ισχύσει η παραγραφή, βάσει του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. «Για μας δεν υπάρχει θέμα παραγραφής γιατί δεν υπάρχει κανένα αδίκημα» ανέφερε για να προσθέσει: «Ψηφίζουμε την άρση της ασυλίας γιατί θέλουμε να παραδώσουμε στη χλεύη τη σκευωρία. Εσείς αντίθετα κρύβεστε και επιχειρείτε να κρύψετε τις παράνομες πράξεις των υπουργών σας. Και μάλιστα με την επίκληση του άρθρου 86 του Συντάγματος. Δηλαδή, αυτό για το οποίο εσείς δήθεν καταγγέλλετε τους άλλους».

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου ότι έχει στόχο να συνεχίζεται η συζήτηση μέχρι τις εκλογές, καθώς αντίπαλός της είναι το Κίνημα Αλλαγής. «Φοβάστε. Νιώθετε την ανάσα μας» είπε, παραλληλίζοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης με το «βρώμικο ’89».

«Δεν φοβόμαστε. Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν σιωπούμε. Σε μια εποχή γενικευμένου ψέματος, το να λες την αλήθεια είναι μια πράξη επαναστατική. Και τώρα, όπως και τότε, το βρώμικο ’89, η αλήθεια θα λάμψει. Στην κάλπη με την ψήφο του ελληνικού λαού», ανέφερε.

Ευ. Βενιζέλος: Σχέδιο υπονόμευσης της λειτουργίας του πολιτεύματος

Σχέδιο αλλοίωσης των συσχετισμών, των εκλογικών και κοινοβουλευτικών δυνάμεων και υπονόμευσης της λειτουργίας του πολιτεύματος, κατήγγειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Είναι ένα σχέδιο που προσβάλλει το άρθρο 134 του Ποινικού Κώδικα (εσχάτη προδοσία)», είπε και υπογράμμισε ότι για το ζήτημα αυτό εκκρεμούν μηνύσεις που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή και «θα εξεταστούν όταν έρθει η στιγμή».

«Υπάρχει σκάνδαλο Novartis, διεθνές ιατρικό, που αφορά μεγάλο αριθμό ιατρών σε πολλές χώρες, αφορά κλινικές του ΕΣΥ και Πανεπιστημιακές κλινικές που έγιναν αποδέκτριες μεγάλων ποσών για κλινικές έρευνες και όλα αυτά πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος. Διερευνώνται; Δεν έχω ακούσει τίποτα. Διεξάγονται δίκες; Διεξάγονται, σε άλλα Εφετεία εκτός του Εφετείου Αθηνών» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να συμπληρώσει: «Είδα να απαλλάσσονται ιατροί των Σερρών για το υποτιθέμενο σκάνδαλο Novartis και μαζί με αυτούς να απαλλάσσεται και ο διάσημος κ. Φρουζής. Υπάρχει μήπως αντίστροφο σκάνδαλο; Πολιτικό σκάνδαλο; Το σκάνδαλο της πλεκτάνης, της σκευωρίας; Το σκάνδαλο της προσβολής του άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα; Ναι, το συνομολόγησε ο ίδιος ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης. Ο ίδιος άνθρωπος που όταν ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διά του υπουργού Δικαιοσύνης, ‘πρόλαβε να ρίξει μία ματιά’ και να δηλώσει έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών. Στη συνέχεια, μετά από μήνες, ήρθε ενώπιον της Βουλής και είπε ‘Ναι, υπάρχει μεγάλο σκάνδαλο Novartis, αλλά όχι για πολιτικά πρόσωπα’».

«Πρέπει να αναρωτηθεί κανείς γιατί ο κ. Τσίπρας επιμένει. Γιατί ενώ βλέπει πως έχει καταρρεύσει όλη αυτή η φαρσοκωμωδία, όπως είπε ο κ. Πικραμμένος, αναλαμβάνει την ιδιοκτησία, την ευθύνη η οποία είναι βαριά. Το κάνει γιατί ξέρει ότι πρέπει να αυτοπροστατευθεί καθ΄ οδόν προς τις εκλογές, γιατί πληθαίνουν τα προβλήματα», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος και επισήμανε ότι «δεν υπάρχει υπόθεση Πετσίτη, υπάρχει υπόθεση Τσίπρα, των υπουργών του, της κυβέρνησης η οποία αφορά βλάβη των συμφερόντων του δημοσίου, σε σχέση με την ΔΕΠΑ, υπάρχει ένας κόμβος εξελίξεων από τη Βενεζουέλα μέχρι τα κατεχόμενα της Κύπρου».

Ν. Παρασκευόπουλος: Πρωτοφανής επίθεση στην Δικαιοσύνη ο λόγος περί σκευωρίας

Ο λόγος περί σκευωρίας είναι λόγος κατά της Δικαιοσύνης, αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, λαμβάνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια.

«Ακούστηκε εδώ με πολύ έμφαση περί σκευωρίας. Αυτός ο λόγος κατεξοχήν όπως εκφέρεται στρέφεται κατά της Δικαιοσύνης διότι φτάσαμε σε αυτή την διαδικαστική φάση διερεύνησης ευθυνών με βάση ένα εισαγγελικό έγγραφο που αναπέμπει τις υποθέσεις αυτές στη Βουλή. Και βεβαίως όλη η υπόθεση διερευνάται με καθοριστική πρωτοβουλία της Δικαιοσύνης και στην πρώτη φάση και στη συνέχεια. Άρα ο λόγος περί σκευωρίας είναι λόγος κατά της Δικαιοσύνης και δεν αφορά έναν εισαγγελέα αλλά την Δικαιοσύνη στο σύνολό της, μια δομή ολόκληρη. Και βεβαίως είναι αυτονόητο ότι η Δικαιοσύνη θα στηρίζει τους λειτουργούς της απέναντι σε αυτή την επίθεση» είπε.

Έκανε επίσης λόγο για «πρωτοφανή επίθεση» κατά της Δικαιοσύνης. «Κι εμείς δεν παριστάνουμε καν τους αρχάγγελους της καθάρσης. Είμαστε εδώ με τον ρόλο που μας ανέθεσε η Δημοκρατία, ταπεινά πιόνια της Δημοκρατίας, και αυτόν τον ρόλο θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους. Δεν διεκδικούμε δάφνες γι’ αυτό. Καθήκον μας είναι και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε» διαβεβαίωσε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment