PeristeriNews.gr
Διεθνή

Βηρυτός: Στους 137 οι νεκροί – Αναζητούνται ευθύνες


Οι γιγαντιαίες εκρήξεις που προκάλεσαν καταστροφή στη Βηρυτό άφησαν πίσω τους 137 νεκρούς, δεκάδες αγνοούμενους, και πάνω από 5.000 τραυματίες, δήλωσε σήμερα στο AFP ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

«Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός είναι περισσότεροι από 137 νεκροί και τουλάχιστον 5.000 τραυματίες», δήλωσε ο Ρίντα Μουσάουι, διευκρινίζοντας ότι νεότερος απολογισμός πιθανόν να ανακοινωθεί στη διάρκεια της ημέρας.

Από τις εκρήξεις περίπου 300.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Αναζητούνται οι ευθύνες

Οι λιβανικές Αρχές έδωσαν τέσσερις ημέρες σε μια «επιτροπή έρευνας» προκειμένου να προσδιορίσει τις ευθύνες για τις εκρήξεις που προκάλεσαν την Τρίτη τεράστιες καταστροφές στη Βηρυτό, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο επικεφαλής της διπλωματίας Σαρμπέλ Ουεχμπέ, στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Από σήμερα το πρωί, έχει ληφθεί απόφαση να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας, η οποία έχει τέσσερις ημέρες το πολύ προκειμένου να δώσει μια λεπτομερή έκθεση για τις ευθύνες. Πώς, ποιος, τι, πού; Θα υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, είναι σοβαρό και το λαμβάνουμε σοβαρά», εξήγησε ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών.

«Οι ύποπτοι αυτού του φρικτού εγκλήματος αμέλειας θα τιμωρηθούν από μια επιτροπή δικαστών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Χθες, η κυβέρνηση ζήτησε τον κατ΄οίκον περιορισμό των αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι για την αποθήκευση στο λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας μιας μεγάλης ποσότητας νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή εκρηκτικών.

Οι εκρήξεις στη Βηρυτό προκάλεσαν τουλάχιστον 137 θανάτους και 5.000 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ενώ 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Η καταστροφή οφείλεται, σύμφωνα με τις αρχές, σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκη όπου φυλασσόταν το νιτρικό αμμώνιο.

«Είναι ένα ατύχημα, οι προκαταρκτικές αναφορές δείχνουν πως πρόκειται για κακή διαχείριση εκρηκτικών ουσιών. Είναι μια πολύ σοβαρή αμέλεια που συνεχίστηκε για έξι χρόνια», δήλωσε σήμερα ο Ουεχμπέ.

Έφθασε στη Βηρυτό ο Μακρόν

Διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να καταφθάνει στον Λίβανο από τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου, κυρίως.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφθασε σήμερα στον Λίβανο, στην πρώτη επίσκεψη ξένου αρχηγού κράτους μετά τις ισχυρές εκρήξεις που κατέστρεψαν συνοικίες της Βηρυτού, προκαλώντας 137 θανάτους, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο ίδιος, που αναμένεται να συναντηθεί με τους κυριότερους ηγέτες του Λιβάνου, θέλει να «διαψεύσει πως ο Λίβανος», που πλήττεται από πολιτική και οικονομική κρίση, «είναι μόνος, βυθισμένος, κοντά στην εξαφάνιση», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment