PeristeriNews.gr
Διεθνή

Βερολίνο: Οι αποφάσεις της διάσκεψης για τη Λιβύη


Διπλωματική και όχι στρατιωτική θα είναι η λύση στη Λιβύη, σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία στη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο μετά την τετράωρη Διάσκεψη για την επίλυση της κρίσης δήλωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην αυστηρότερη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, προσθέτοντας ότι στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα.

Για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων αποφασίστηκε να συγκροτηθούν αρχές Φεβρουαρίου αρμόδιες επιτροπές στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη τα οποία δεν συμμετείχαν στη διάσκεψη.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος για την επίλυση της κρίσης. «Αποφασίστηκε εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων» ανακοίνωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να σταματήσουν να στηρίζουν τους εμπολέμους στον εμφύλιο. Ο γ.γ. του ΟΗΕ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Λιβυκό ζήτημα θα συνεχιστούν στη Γενεύη.

Επίσης, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει διάλογος υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη στον οποίο, όπως τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Μάας, «θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν εδώ σήμερα».

Στη δημοσιότητα δόθηκε και το τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης.

Μεταξύ άλλων, με βάση το επίσημο έγγραφο, οι ξένοι ηγέτες καλούν τα εμπλεκόμενα στον λιβυκό εμφύλιο μέρη:

  • Να σταματήσουν τη μεταφορά ένοπλων δυνάμεων.
  • Να δημιουργήσουν μία ενιαία και αποτελεσματική λιβυκή κυβέρνηση, η οποία θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
  • Να αφοπλίσουν τις ένοπλες ομάδες στη Λιβύη και να διασφαλίσουν την ενσωμάτωσή τους στους θεσμούς του κράτους.
  • Να απέχουν από εχθροπραξίες εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και υποδομών.
  • Να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία, προλειαίνοντας το έδαφος για τη διεξαγωγή ελεύθερων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Την ίδια ώρα, καλούν τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης και της μεσολάβησης των τεχνικών κλιμακίων, ενώ απευθυνόμενοι προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αξιώνουν την επιβολή κυρώσεων σ’ όσους παραβιάζουν τη συμφωνία εκεχειρίας.

Στο πλαίσιο αυτό οι ξένοι ηγέτες δεσμεύονται να αποδεχθούν και να υποστηρίξουν τα αποτελέσματα της ενδο-λιβυκής πολιτικής διαδικασίας για την επίλυση της κρίσης.

Τέλος, εκφράζουν τη στήριξή τους στη δημιουργία ενιαίων Δυνάμεων Ασφαλείας, ενιαίας Αστυνομίας και ενιαίων Στρατιωτικών Δυνάμεων υπό μία κεντρική πολιτική εξουσία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment