PeristeriNews.gr
Πολιτική

Βενιζέλος: «Η χώρα είναι σε κατάσταση εθνικού κινδύνου και διεθνούς οικονομικού πολέμου»


Τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο, στη Νέα Ιωνία.

«Η χώρα είναι σε κατάσταση εθνικού κινδύνου και διεθνούς οικονομικού “πολέμου”, θέλει συναινέσεις, συσπειρώσεις, συνεργασίες, μια εθνική “επιστράτευση”, θέλει συνθήκες “πολεμικές” για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο, στη Νέα Ιωνία, σημειώνοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να πιστεύει κανείς σοβαρά ότι μπορεί να κυβερνήσει μόνος του.

Ωστόσο, αν και τόνισε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία, επανέλαβε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι “τσόντα” του ενός και του άλλου», ότι δεν θα υπάρξουν γνωστά στελέχη του σε «καρέκλες», για δύο λόγους, όπως είπε. Αφενός γιατί ο κόσμος θέλει αλλαγές και, αφετέρου, διότι «δεν έχουμε λόγο να επωμιζόμαστε φθορά μεγαλύτερη από αυτή που μας αναλογεί».

Σημείωσε δε εμφατικά ότι «δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που θα έρθει να συμπληρώσει τις πλειοψηφίες που λείπουν ή να στηρίξει πολιτικές που δεν πιστεύουμε ή είναι επικίνδυνες για τον τόπο» και ζήτησε από τους πολίτες να αναδείξουν στις κάλπες ισχυρό ΠΑΣΟΚ «που λειτουργεί ως εγγυητής της ασφαλούς πορείας της χώρας».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η συνεργασία πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο, να υπάρξει «κυβέρνηση με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά» και πως ο τόπος μπορεί να πορευτεί μόνο με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τη σημερινή «πολιτική αστάθεια», αποδίδοντάς τη στην πρότασή του για προκήρυξη εκλογών και επιπλέον είπε ότι αυτό αποδυνάμωσε τότε τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας.

Όμως άφησε αιχμές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι «υπήρχαν κι άλλοι χορευτές σε αυτόν τον χορό, οι δυνάμεις της δημαγωγίας και του λαϊκισμού που τάσσονται εύκολα υπέρ της μονομερούς καταγγελίας».

«Δεν μπόρεσε να σχηματιστεί κυβέρνηση, για πολύ ταπεινούς και μικροκομματικούς λόγους γιατί κάποιοι νόμιζαν ότι θα ενισχύσουν την εκλογική τους δύναμη», είπε και πρόσθεσε ότι χάθηκε χρόνος, ότι κινδυνεύει να χαθεί η τουριστική περίοδος «που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση και αύξηση της ανεργίας».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι συγκρούονται η γραμμή της μονομερούς καταγγελίας της δανειακής σύμβασης «που παίζει με τη φωτιά» και η γραμμή της «οργανωμένης και θαρραλέας» αναθεώρησης των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, που όπως είπε στηρίζουν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές και κερδίζει έδαφος στο ευρωπαϊκό στερέωμα και τη διεθνή κοινή γνώμη.

«Καμιά φορά και χωρίς να έχεις πρόθεση, όταν έχεις να κάνεις με πολύπλοκους μηχανισμούς όπως η ΕΕ, μπορεί να έχεις αδιέξοδο», είπε, εξηγώντας ότι δεν αρκεί να πείσεις μόνο την ΄Αγκελα Μέρκελ αλλά και τους μικρότερους, τα άλλα κοινοβούλια.

Αναφορικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, αλλά την επαναφορά στην επιφάνεια αυτών που έλεγε επί μήνες στην τρόικα «και δεν μπορούσαμε να τα περάσουμε λόγω των συσχετισμών, έχοντας απέναντί μας τους ομογάλακτους της ΝΔ».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αλλά και των δανειοληπτών, στο οποίο, όπως τόνισε, θα βοηθήσει η σταθεροποίηση των τραπεζών. «Χωρίς υγιές σύστημα υπό τον έλεγχο του δημοσίου στον οποίο περιέρχονται τώρα, δεν μπορεί να κινηθεί η οικονομία και ο μοχλός της ανάπτυξης», σημείωσε.

Όσον αφορά το προηγούμενο εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πολλοί πολίτες που ανήκουν ιδεολογικά στο ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, είπαν ότι δεν αντέχουν άλλη ύφεση, περικοπές και ανεργία και διερωτήθηκε ποιος θα ήθελε να υποστεί τέτοια πολιτική φθορά μέσα σε 2,5 χρόνια.

Χαρακτήρισε λάθος το ότι εξ αρχής «δεν ζητήσαμε τη συστράτευση όλων των δυνάμεων ούτε ξανά νωπή και ρητή λαϊκή εντολή», πρόσθεσε ότι τα πράγματα είχαν μεγαλύτερο βάθος, είχε διαβρωθεί το υπέδαφος και «βρεθήκαμε σε ένα τούνελ» και πως πλέον «πρέπει να δούμε πώς θα μας οδηγήσει σε ένα ξέφωτο ανάπτυξης, προοπτικής και ασφάλειας».

Αναφερθείς στις αιτίες που συνέβαλαν διαχρονικά στη διόγκωση των συμπτωμάτων της κρίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «όταν έπρεπε να κατανοήσουμε δυσκολίες και να διορθώσουμε λάθη δεν το κάναμε και δεν το κάναμε ούτε όταν είχαμε την μεγάλη τομή στην πορεία μας προς την πρόοδο που ήταν η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και το ευρώ,
το 2000».

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του, η οποία αντίθετα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, πραγματοποιήθηκε στον εσωτερικό χώρο του Συνεδριακού Κέντρου, λόγω της βροχόπτωσης, ο κ. Βενιζέλος είχε σύντομη επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο που βρίσκεται πέριξ του χώρου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Leave a Comment