PeristeriNews.gr
Διεθνή

Βενεζουέλα: Φτάνει τα 600 εκ. δολ. το απλήρωτο χρέος


Η Βενεζουέλα αθέτησε άλλες δυο πληρωμές για ομόλογα αυτήν την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο «λογαριασμός» των απλήρωτων υποχρεώσεών της, λίγες μάλιστα ημέρες πριν λήξει η μια από τις δυο προθεσμίες πληρωμών που οπωσδήποτε δεν πρέπει να χάσει.

Η χώρα έχει μέχρι στιγμής αθετήσει πληρωμές ύψους 586 εκατ. δολαρίων που συνδέονται με το χρέος της κυβέρνησης, την κρατική πετρελαϊκή Petroleos de Venezuela και την Elecricidad de Caracas, όπως επιβεβαίωσαν τρεις επενδυτικές εταιρείες, σύμφωνα με το CNBC.

«Δεν βλέπω πώς κάποιος που εμπλέκεται με το χρέος της Βενεζουέλας να μην ανησυχεί, εκτός από αυτούς που έχουν credit default swaps», σχολίασε ο Russ Dallen της Caracas Capital Markets. Οι κάτοχοι των swaps αυτών θα επωφεληθούν στην περίπτωση κήρυξης χρεοστασίου.

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, η Βενεζουέλα χρεωστούσε 349 εκατ. δολάρια για τόκους ομολόγων, ενώ αυτό το Σαββατοκύριακο δεν κατέβαλε πληρωμή ύψους 237 εκατ. δολαρίων για άλλα δυο κρατικά ομόλογα.

Ορισμένοι εκτιμούν πως η Βενεζουέλα προσπαθεί να μαζέψει χρήματα προκειμένου να αποπληρώσει 841 εκατ. δολάρια την Παρασκευή για ομόλογο που είχε εκδώσει η κρατική πετρελαϊκή Petroleos de Venezuela (PDVSA). Την επόμενη εβδομάδα, στις 2 Νοεμβρίου, ωριμάζει ομόλογο ύψους σχεδόν 1,2 δισ. δολαρίων της PDVSA.

Σε αντίθεση με τις πληρωμές τόκων που δεν έκανε αυτόν τον μήνα η Βενεζουέλα, οι δυο προαναφερθείσες πληρωμές δεν έχουν περιόδους χάριτος.

Υπάρχει μια «σχολή σκέψης» σύμφωνα με την οποία οι κυρώσεις που επέβαλαν πρόσφατα οι ΗΠΑ δυσκολεύουν τη Βενεζουέλα να μεταφέρει τις πληρωμές μέσω του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ωστόσο, ο κ. Dallen σχολιάζει πως η Βενεζουέλα κατάφερε να ολοκληρώσει άλλες συναλλαγές. Επιπλέον, αν οι κυρώσεις ήταν το πρόβλημα, τότε η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο πιθανότατα θα είχε κάνει κάποια σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment