PeristeriNews.gr
Διεθνή

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ξεκινά διάλογο με την αντιπολίτευση


Την έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, έπειτα από μήνες διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων που κόστισαν τη ζωή 125 ανθρώπων.

Οι επαφές αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα στη Δομινικανή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης που πρότειναν ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο και ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας Ντανίλο Μεδίνα.

Η απροσδόκητη ανακοίνωση καταγράφεται έπειτα από μήνες έντασης στη Βενεζουέλα. Η χώρα σπαρασσόταν από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο από σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις, που συχνά κατέληγαν σε βίαια επεισόδια, με κεντρικό αίτημα την αποχώρηση του προέδρου της χώρας από την εξουσία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα δύο στρατόπεδα αποπειρώνται να διαπραγματευθούν. Ένας πολιτικός διάλογος είχε αρχίσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση τον Οκτώβριο του 2016, υπό την αιγίδα του Βατικανού και της Ένωσης των Χωρών της Νότιας Αμερικής (Unasur). Όμως η συμμαχία της αντιπολίτευσης MUD πάγωσε τις διαπραγματεύσεις τον Δεκέμβριο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αθετούσε τις συμφωνίες που είχαν συναφθεί για το χρονοδιάγραμμα των εκλογών και την αποφυλάκιση αντιφρονούντων. Έκτοτε, οι δύο πλευρές έχουν υιοθετήσει θέσεις που μοιάζουν εντελώς ασυμβίβαστες.

Ο Νικολάς Μαδούρο ήταν αυτός που επισημοποίησε την Τρίτη την έναρξη των συνομιλιών. «Ο Θαπατέρο και ο πρόεδρος Μεδίνα γνωρίζουν πολύ καλά ότι προωθώ τον διάλογο (με την αντιπολίτευση), αποδέχομαι λοιπόν αυτή τη νέα ημέρα διαλόγου», δήλωσε ο επικεφαλής του κράτους της Βενεζουέλας στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου η οποία αναμεταδιδόταν απευθείας τηλεοπτικά.

Η δήλωσή του έγινε λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση μιας ανακοίνωσης της αντιπολίτευσης, η οποία όμως περιορίστηκε να επιβεβαιώσει μόνο ότι θα γίνει μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας. «Αποφασίστηκε να στείλουμε μια αντιπροσωπεία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μεδίνα προκειμένου να παρουσιάσει τους σκοπούς του εθνικού δημοκρατικού αγώνα», ανέφερε το Τραπέζι για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD). Οι αντίπαλοι του Μαδούρο ξεκαθάρισαν ότι για αυτούς δεν πρόκειται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά μια «διερευνητική» συνάντηση. Βάσει της ανακοίνωσης, οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών δεν αναμένεται να συναντηθούν.

«Η πρόσκληση του προέδρου Ντανίλο Μεδίνα δεν αντιπροσωπεύει την έναρξη ενός επίσημου διαλόγου με την κυβέρνηση. Ο καιρός των συμβολικών χειρονομιών έχει παρέλθει. Για να μπούμε σε μια αληθινή διαπραγμάτευση, απαιτούμε άμεσες ενέργειες που θα δείχνουν πραγματική διάθεση να επιλυθούν τα εθνικά προβλήματα και δεν θα χρησιμεύουν μόνο να κερδηθεί χρόνος», διαμήνυσε το MUD.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή» του στην πρωτοβουλία και κάλεσε τις δύο πλευρές να αδράξουν «την ευκαιρία» που τους παρουσιάζεται.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment