PeristeriNews.gr
Διεθνή

Βαρώσια – Αμμόχωστος: Άνοιξε το σημείο που οδηγεί στην παραλία


Άνοιξε σήμερα, σύμφωνα με το Sigmalive, το παραλιακό μέτωπο που οδηγεί στην παραλία της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  είχε υποδεχθεί στην Άγκυρα, και πέντε ημέρες πριν τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, τον κατοχικό πρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ και μαζί ανακοίνωσαν το άνοιγμα μέρους της παραλίας της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου παρά τα έντονα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς κάθε κατεύθυνση.

Η κίνηση αυτή πυροδότησε νέο κύκλο διεθνών αντιδράσεων, δυναμιτίζοντας παράλληλα τον διάλογο και τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Πιο συγκεκριμένα, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Τουρκίας να επεκτείνει την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο, με την κυπριακή κυβέρνηση να δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει τις ανεπιθύμητες εξελίξεις. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Κυριάκο Κούσιο, έχει ήδη κατατεθεί προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Την τουρκική απόφαση καταδίκασε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην απονομή του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».

«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τα σύνορα της Ευρώπης, το περίγραμμα όχι μόνο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας αλλά και του ίδιου του αξιακού της φορτίου αμφισβητείται όταν μια τρίτη χώρα, η Τουρκία, παραβιάζει δικαιώματα δύο μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου», προσέθεσε ο πρωθυπουργός και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρατήρησε πως «κάποιες άστοχες επιλογές εντείνουν τις εσωτερικές ανισότητες, άλλοι δισταγμοί τραυματίζουν την εθνική αυτοπεποίθηση και ορισμένες αδράνειες αποθρασύνουν αυτόκλητους τρίτους που σπεύδουν να δράσουν σε περιοχές όπου η Ευρώπη έχει στρατηγικά συμφέροντα».

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας των δύο ανδρών συζητήθηκαν οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που αφορούν την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Από τις Βρυξέλλες σε παρόμοιο ύφος με τον κ. Μητσοτάκη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε πως  η κίνηση αυτή «θα αυξήσει τις εντάσεις και θα κάνει πιο δύσκολο το να υπάρξει συμφωνία σε μια δύσκολη κατάσταση για όλους μας στην Ανατολική Μεσόγειο». Όπως ανέφερε, θα υπάρξει νέα ανακοίνωση με την οποία η ΕΕ θα ζητεί από την Τουρκία «να σταματήσει αυτή την ενέργεια».

Την «ανησυχία» του εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες μετά την ανακοίνωση που έγινε χθες για την επέκταση της παραλίας και της ακτογραμμής στα Βαρώσια της Κύπρου, τονίζοντας ότι η θέση του ΟΗΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει αμετάβλητη και ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment