PeristeriNews.gr
Οικονομία

Αύξηση 12,2% στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1η Ιανουαρίου


Στο 12,2% θα κυμαίνονται μεσοσταθμικά οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Στο 12,2% θα κυμαίνονται μεσοσταθμικά οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου 2012. Το μέσο ποσοστό αύξησης, όπως προκύπτει από την εισήγηση που έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κινείται στο 9,2%. Ωστόσο η μέση επιβάρυνση θα κυμανθεί γύρω στο 12,2%, καθώς στο ποσοστό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η αύξηση του τέλους ΑΠΕ (+3% μεσοσταθμικά), που ανακοινώθηκε πριν από 10 ημέρες.

Οι αυξήσεις επηρεάζουν περίπου πέντε εκατομμύρια οικιακούς καταναλωτές, χιλιάδες επιχειρήσεις και βιομηχανίες.

Τα ποσοστά αυτά είναι μεσοσταθμικά, κάτι που σημαίνει ότι ορισμένα κλιμάκια κατανάλωσης θα επιβαρυνθούν περισσότερο, τα οποία θα γίνουν γνωστά όταν η ΔΕΗ εξειδικεύσει τις αυξήσεις ανά κλιμάκιο και ανά κατηγορία τιμολογίου

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Παπακωσταντίνου καλεί τη ΔΕΗ να επιβαρύνει περισσότερο τις υψηλές καταναλώσεις από τις χαμηλές, και να υπάρξει «λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων».

Οι οδηγίες που έχει δώσει το ΥΠΕΚΑ στην ΔΕΗ είναι:

– Να υπάρξει προοδευτική μεταβολή στα τιμολόγια ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από τη χαμηλή.

– Η αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων να είναι λελογισμένη.

Το ποσοστό της αύξησης που ενέκρινε το ΥΠΕΚΑ είναι χαμηλότερο απ’ αυτό που ζήτησε η ΔΕΗ, αλλά και από την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, καθώς, όπως αναφέρεται, το ΥΠΕΚΑ θεωρεί ότι δεν έχει εξαντληθεί κάθε άλλο μέσο μείωσης του κόστους και βελτίωσης των αποτελεσμάτων της επιχείρησης.

Η απόφαση για την έγκριση των αυξήσεων ελήφθη, τονίζεται ακόμη, με γνώμονα την ανάγκη να παραμείνει η ΔΕΗ υγιής επιχείρηση και να παρουσιάσει κέρδη το 2012, καθώς τα δεδομένα, όπως έχει δηλώσει και η διοίκηση της ΔΕΗ, έδειχναν ότι πάρα πολύ σύντομα η επιχείρηση δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.

Ταυτόχρονα, προωθείται κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου που ισχύει για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της επιχείρησης, εξετάζεται μείωση του τέλους υπέρ της ΕΡΤ, ενώ δεν θα γίνει καμία μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξέτασε επίσης θέματα σχετικά με το περιβάλλον και τη διαχείριση των αποβλήτων. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε το σχέδιο νόμου «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος, Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ – Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων, Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ “Ρύθμιση θεμάτων περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής”».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μείωση τιμών σε επτά κατηγορίες προϊόντων – Οι αυξήσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Leave a Comment