PeristeriNews.gr
Διεθνή

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διακόπτουν τις συνομιλίες με την κυβέρνηση


Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την περασμένη νύκτα πως διακόπτουν τις “στείρες” συνομιλίες που διεξάγουν εδώ και οκτώ ημέρες απ’ ευθείας με την αφγανική κυβέρνηση, τις πρώτες εδώ και 18 χρόνια, σχετικά με μια ανταλλαγή αιχμαλώτων.

“Στείλαμε μια τεχνική ομάδα στην Επιτροπή Φυλακισμένων της Καμπούλ για να αναγνωρίσει τους κρατούμενούς μας. (…) Όμως δυστυχώς η απελευθέρωσή τους αναβάλλεται μέχρι τώρα για τον έναν ή τον άλλο λόγο”, έγραψε στο Twitter ο Σουχάιλ Σαχίν, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

“Γι’ αυτό η τεχνική ομάδα μας δεν θα συμμετέχει πλέον σε στείρες συναντήσεις” από σήμερα, συνέχισε.

Οι συναντήσεις αυτές ήταν οι πρώτες που διεξάγονταν στην Καμπούλ αφού οι Ταλιμπάν εκδιώχθηκαν από την εξουσία το 2001 από έναν διεθνή συνασπισμό υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αφορούσαν στην ανταλλαγή 5.000 φυλακισμένων Ταλιπάν με 1.000 μέλη των αφγανικών δυνάμεων, ένα από τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 29 Φεβρουαρίου στην Ντόχα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους αντάρτες και δεν έχει επικυρωθεί από την Καμπούλ.

Στο κείμενο αυτό, η Ουάσινγκτον υπόσχεται μια αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν σε 14 μήνες, με τον όρο ότι οι Ταλιμπάν θα σεβαστούν δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο θέμα της ασφάλειας και θα αρχίσουν έναν “διαφγανικό” διάλογο.

Ο Ματίν Μπεκ, ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που διορίσθηκε από την κυβέρνηση για να συζητήσει με τους εξεγερμένους, δήλωσε πάντως χθες, Δευτέρα, πως η ανταλλαγή κρατουμένων έχει καθυστερήσει επειδή οι Ταλιμπάν απαιτούν την απελευθέρωση 15 “υψηλόβαθμων διοικητών τους”.

“Δεν μπορούμε να απελευθερώσουμε τους δολοφόνους του λαού μας”, δήλωσε ο Μπεκ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους. “Δεν θέλουμε να επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης και να καταλάβουν ολόκληρη επαρχία”.

Η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να απελευθερώσει έως 400 φυλακισμένους Ταλιμπάν που θεωρεί λίγο επικίνδυνους, σε μια χειρονομία καλής θέλησης και σε αντάλλαγμα για μια “σημαντική” μείωση της βίας, όμως οι Ταλιμπάν απέρριψαν την προσφορά αυτή, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment