PeristeriNews.gr
Διεθνή

Αφγανιστάν: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο Γάνι


Για δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο του Αφγανιστάν θα παραμείνει ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι, ο οποίος συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή.

Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, ο Γάνι συγκέντρωσε το 50,64% των ψήφων από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, έναντι 39,52% που έλαβε ο βασικός του αντίπαλος και επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας του Αφγανιστάν Αμπντουλά Αμπντουλά.

Τα οριστικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά μόλις εξεταστούν οι τυχόν ενστάσεις των υποψηφίων, εξήγησε η πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής Χάουα Άλαμ Νουριστάνι. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων το γραφείο του Αμπντάλα Αμπντάλα απάντησε ότι δεν θα τα αποδεχθεί. «Θέλουμε να ενημερώσουμε για μία ακόμη φορά τον λαό μας, τους υποστηρικτές μας, την εκλογική επιτροπή και τους διεθνείς μας συμμάχους ότι η ομάδα μας δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα αυτής της κίβδηλης ψηφοφορίας, αν δεν ληφθούν υπόψη τα νόμιμα αιτήματά μας», ανέφερε.

Αρχικά η ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων ήταν προγραμματισμένη για τις 19 Οκτωβρίου και στη συνέχεια αναβλήθηκε για τις 14 Νοεμβρίου. Κάθε φορά αιτία της αναβολής ήταν τεχνικοί λόγοι. Ο Αμπντουλά Αμπντουλά είχε ζητήσει την αναστολή της καταμέτρησης των ψήφων «για να διασωθεί η διαδικασία από τους απατεώνες», χωρίς να στηρίξει τις κατηγορίες του. Το γραφείο του, εκτιμώντας ότι περίπου 300.000 ψηφοδέλτια που θεώρησε έγκυρα η Εκλογική Επιτροπή ήταν προβληματικά, διέκοψε τη διαδικασία καταμέτρησης σε επτά επαρχίες, προτού επιτρέψει την επανέναρξη της στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Ολοκληρώσαμε το καθήκον μας με ειλικρίνεια, πίστη, ευθύνη και ακρίβεια», τόνισε η Νουριστάνι κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Σεβαστήκαμε κάθε ψήφο διότι θέλαμε να υπερισχύσει η δημοκρατία», πρόσθεσε η ίδια.

Η εκλογική διαδικασία θα έπρεπε να είναι η πιο διαφανής που έχει διοργανωθεί στο Αφγανιστάν, καθώς γερμανική εταιρεία έχει προσφέρει στις αρχές βιομετρικά μηχανήματα ώστε οι πολίτες να μην μπορούν να ψηφίσουν παρά μία φορά.

Όμως σχεδόν ένα εκατομμύριο από τα συνολικά 2,8 εκ. ψηφοδέλτια κρίθηκαν άκυρα. Με 1,8 εκατ. έγκυρα ψηφοδέλτια σε σύνολο 9,6 εκ. εγγεγραμμένων ψηφοφόρων η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί στη χώρα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, DPA

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment