PeristeriNews.gr
Διεθνή

Αυτοδυναμία για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία


Το κόμμα του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία που είχε χάσει πριν από πέντε μήνες, όπως μετέδωσαν ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) συγκέντρωσε το 49,3% και κέρδισε 316 εκ των 550 εδρών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, σύμφωνα με τα δίκτυα NTV και CNN – Turk. Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 το κόμμα είχε ποσοστό 40,87% και 258 έδρες.

Πέρα από την καθολική άνοδο του AKP, καθοριστική για το αποτέλεσμα κρίνεται η καθολική πτώση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP). Τις δυνάμεις του διατηρεί το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), συγκεντρώνοντας το 25,4% και 134 έδρες (24,95% και 132 έδρες τον Ιούνιο). Το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος συγκεντρώνει το 12,0% και 41 έδρες (16,29% και 80 έδρες τον Ιούνιο) και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των λαών το 10,5% και 59 έδρες (13,12% και 80 έδρες τον Ιούνιο).

Το φιλοκουρδικό κόμμα προς στιγμήν αντιμετώπισε κίνδυνο να μην ξεπεράσει το 10%. Ο κίνδυνος εξακολουθεί να ισχύει μεν, αλλά η πορεία του κόμματος είναι ανοδική. Το AKP καρπώθηκε εξολοκλήρου τις απώλειες των ακροδεξιών και ένα μέρος των ψήφων του φιλοκουρδικού κόμματος. Αυτό και τίποτε άλλο, είναι το απλό κλειδί για την κατανόηση του αποτελέσματος.

Το ερώτημα τώρα είναι το πώς θα ασκήσει εξουσία το AKP μετά τη μεγάλη αυτή εκλογική νίκη. Στον βαθμό που η νίκη οδηγήσει σε πολιτική μέθη και ταυτόχρονα γίνουν πράξη οι διάφορες «απειλές» που διατύπωναν προεκλογικά, στελέχη του AKP και δημοσιογράφοι που πρόσκεινται σε αυτό, εναντίον της αντιπολίτευσης και των αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης, τότε η πόλωση και η εκρηκτική κατάσταση μπορεί να πάρει διαστάσεις.

Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί το Κουρδικό ζήτημα, αλλά και τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στον ‘Ασαντ, όσο και στους Κούρδους της Συρίας.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν το AKP θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του συντάγματος με σκοπό τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα, κάτι που προϋποθέτει την ψήφο 330 βουλευτών. Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το ΚΔΑ θα χρειαστεί πρόσθετες 15 έδρες. Εφόσον τις βρει, ψηφίζεται στη βουλή η αναθεώρηση και στη συνέχεια εγκρίνεται ή όχι, με δημοψήφισμα. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία μπορεί να αναθεωρηθεί το σύνταγμα απευθείας και δίχως δημοψήφισμα είναι αυτή των 367 εδρών.

Νταβούτογλου: Νίκη για τη δημοκρατία το αποτέλεσμα

Νίκη για τη δημοκρατία χαρακτήρισε τη νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις εκλογές για την ανάδειξη των 550 βουλευτών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα σας υπηρετήσουμε με επάρκεια τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα βρεθούμε ενώπιόν σας για μία ακόμη φορά το 2019» πρόσθεσε αναφερόμενος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για ενότητα στην χώρα, ενώ επεσήμανε ότι κανείς δεν πρέπει «να νιώθει ηττημένος».

«Σήμερα, δεν υπάρχουν ηττημένοι παρά μόνο νικητές» δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του κόμματός του στο Ικόνιο.

Δεν ήταν ελεύθερη εκλογική διαδικασία, υποστηρίζει το HDP

Την εκτίμηση ότι η εκλογική διαδικασία δεν ήταν δίκαιη, ούτε και ελεύθερη, εξέφρασε ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Όπως τόνισε, το κόμμα του «δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τους νέους μας απέναντι σε δολοφονίες».

Ο κ. Ντεμιρτάς ανέφερε ότι μπορεί το HDP να έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά ήταν αντιμέτωπο με μια πολιτική «σφαγής».

«Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο του 10%, απέναντι σε ένα κράτος τύραννο», συνέχισε.

«Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να εξασφάλισε ποσοστό περίπου 50%, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος τμήμα της κοινωνίας μας εκφράζει ανησυχία», κατέληξε ο κ. Ντεμιρτάς.

Παράλληλα, η συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Φιγκέν Γιουκσεκντάγ δήλωσε ότι η έκβαση των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Τουρκία είναι αποτέλεσμα της εσκεμμένης πολιτικής πόλωσης που ασκεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κ. Γιουκσεκντάγ τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα ότι το HDP θα αναλύσει διεξοδικά την πτώση των ποσοστών του σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, υπογράμμισε ωστόσο ότι το γεγονός πως το κόμμα κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 10% που χρειαζόταν για να εισέλθει στο κοινοβούλιο, συνιστά σε κάθε περίπτωση μια επιτυχία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment