PeristeriNews.gr
Διεθνή

Αυστρία: Πρώτη η ακροδεξιά στον α’ γύρο


Ο υποψήφιος της ακροδεξιάς στην Αυστρία Norbert Hofer καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας, σύμφωνα με τα πρώτα exit-poll.

Οι προεδρικές εκλογές στην χώρα γίνονται στον απόηχο της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη. Αναμένεται να αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο είτε τον Alexander van der Bellen, μέλος του Κόμματος των Πρασίνων είτε τον πρώτην δικαστή Irmgard Griss, καθώς κανένας από τους υποψηφίους δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%.

Ο Hofer βάσισε την προεκλογική του καμπάνια σε αντι-μεταναστευτική και αντι-ευρωπαϊκή ρητορική, φαίνεται να κερδίζει πάνω από το 36% των ψήφων, σύμφωνα τις πρώτες προβλέψεις της κρατικής τηλεόρασης ORF.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το exit poll, o Hofer καταλαμβάνει ποσοστό 36,6%, ο Der Bellen ποσοστό 19,8% και Griss ποσοστό 18,7%.

DW: Βασικό θέμα η προσφυγική κρίση

Βασικό θέμα του προεκλογικού αγώνα ήταν η προσφυγική κρίση. Ένα από τα κύρια επιχειρήματα του ακροδεξιού στρατοπέδου, που ακούστηκε μάλιστα συχνά τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ έστειλε ένα λάθος μήνυμα.

«Αυτό που έκανε η Μέρκελ, λέγοντας θα τα καταφέρουμε, προκάλεσε αυτό το πρόβλημα, να έρθουν δηλαδή πολλοί άνθρωποι με την ελπίδα, για να ανακαλύψουν όμως στη συνέχεια ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε», έχει πει ο Νόρμπερτ Χόφερ.

Και η μοναδική γυναίκα υποψήφια για την προεδρική θέση όμως συνεχίζει να έχει καλές πιθανότητες. Ο λόγος για την ανεξάρτητη δικαστικό Ίρμγκαρντ Γκρις:

«Τα κόμματα έχουν παντού τα χέρια τους. Έχουμε άτομα σε επιτροπές για τις οποίες δεν είναι κατάλληλοι. Ένας πρόεδρος ή μια πρόεδρος που δεν δεσμεύεται έναντι κανενός, που δεν πρέπει να ακούει κανέναν, αυτό είναι το σημαντικό και η πραγματική ανεξαρτησία».

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές κρίνονται ήδη ιστορικές αφού η εκλογή ενός πράσινου, ανεξάρτητου ή και ακροδεξιού στον προεδρικό θώκο δεν έχει προηγούμενο στην Αυστρία. Γεγονός είναι επίσης ότι η κυριαρχία των άλλοτε κομμάτων εξουσίας, του Σοσιαλδημοκρατικού (SPÖ) και του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), αποτελεί οριστικά παρελθόν.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment