PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Αυστηρές ποινές για τους επίορκους του Δημοσίου


Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που παρουσίασε στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.

Αντιμέτωποι με αυστηρές ποινές θα έρχονται οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που παρουσίασε στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας και με το οποίο μπαίνει τέλος στην ατιμωρησία στο Δημόσιο.

Έγκαιρη, αποτελεσματική αλλά και δίκαιη τιμωρία όσων έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα είναι το τρίπτυχο που έθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καταθέτοντας τις βασικές αρχές του νέου πειθαρχικού δικαίου.

Πρόκειται σε γενικές γραμμές για τις αρχές του σχεδίου νόμου, το οποίο είχε ετοιμάσει ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά τελικώς δεν πέρασε τότε από το Υπουργικό Συμβούλιο καθώς μεσολάβησε ο ανασχηματισμός.

Αιχμή των αλλαγών που προωθούνται είναι ο τρόπος συγκρότησης των πειθαρχικών συμβουλίων, με δεδομένο πως συχνά υπάρχουν επικρίσεις για μαλακές ποινές σε επίορκους υπαλλήλους καθώς στα συμβούλια μετέχουν συνάδελφοι τους – ενδεικτικό είναι πως στο 4,7% των αποφάσεων που ελέγχθηκαν από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ασκήθηκε ένσταση.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια θα αποτελούνται από τρεις δικαστικούς λειτουργούς ή μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δύο διευθυντές, ενώ θεσπίζεται και «ασυμβίβαστο» καθώς οι διευθυντές δεν θα προέρχονται από την ίδια υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο κρινόμενος υπάλληλος.

Το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο θα αποτελείται από έναν αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο οποίος θα έχει καθήκοντα προέδρου, δύο μέλη του Νομικού Συμβουλίου και δύο γενικούς διευθυντές.

Παράλληλα, προβλέπεται αυστηροποίηση των ποινών ενώ για πρώτη φορά θα γίνει σαφής καταγραφή και αναφορά πειθαρχικών παραπτωμάτων, με στόχο να διασφαλίζονται και οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι από αυθαίρετες κρίσεις που συχνά οφείλονταν στο περιθώριο το οποίο άφηνε η ενδεικτική αναφορά παραπτωμάτων.

Με το νέο πλαίσιο θα τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία με παράλληλη μείωση των αποδοχών τους υπάλληλοι για τους οποίους εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις.

Απομάκρυνση από το Δημόσιο περιμένει και στις περιπτώσεις «τέλεσης ποινικού αδικήματος με έντονη κοινωνική απαξία», όπως είναι τα αδικήματα δωροδοκίας, υπεξαίρεσης, ασέλγειας εις βάρος ανηλίκου, ασέλγειας με κατάχρηση εξουσίας ή παραπτώματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία και το εμπόριο ναρκωτικών.

Σε επίορκους υπαλλήλους θα δίνεται η δυνατότητα επιβολής τόσο πειθαρχικών ποινών όσο και οικονομικών κυρώσεων και για πρώτη φορά θα θεσπιστεί διάταξη με την οποία θα ορίζεται πως οι όποιες οικονομικές κυρώσεις θα επιβάλλονται ακόμη και μετά τη συνταξιοδότηση του υπαλλήλου.

Επεκτείνεται επίσης ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων. Για παραπτώματα που μέχρι τώρα παραγράφονταν σε δύο έτη θα προβλέπονται πέντε έτη, ενώ για παραπτώματα με χρόνο παραγραφής τα πέντε έτη θα χρειάζονται πλέον επτά έτη.

Σε ειδικές περιπτώσεις που συνδέονται με σοβαρότατα παραπτώματα, όπως πράξεις μη αναγνώρισης του Συντάγματος, αδικαιολόγητη αποχή από την άσκηση των καθηκόντων ή παράνομο οικονομικό όφελος, η παραγραφή θα επέρχεται έπειτα από μία δεκαετία.

Μία από τις νέες προβλέψεις του σχεδίου νόμου είναι πως για παραπτώματα με οικονομικό αντικείμενο ο χρόνος παραγραφής θα αρχίζει από την ημερομηνία που η υπηρεσία έλαβε γνώση του παραπτώματος.

Για πρώτη φορά θα προβλεφθεί και συγκεκριμένος χρόνος για την ολοκλήρωση των πειθαρχικών διαδικασιών.

Έτσι, η προκαταρκτική εξέταση θα πρέπει να ολοκληρώνεται μέσα σε έναν μήνα και η ΕΔΕ εντός δύο μηνών με δυνατότητα παράτασης μόνον κατόπιν τεκμηριωμένου αιτήματος.

Αντιστοίχως, για τα πειθαρχικά συμβούλια ως πιθανότερος χρόνος για την ολοκλήρωση του έργου τους προκρίνεται το διάστημα των τριών μηνών.

Είναι φανερό ότι η εκκρεμότητα που παρατηρείται σήμερα στη διεκπεραίωση πολλών υποθέσεων, πέραν του ότι παρατείνει την αβεβαιότητα, επιβαρύνει συνολικά τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατηγορείται ο άνδρας της επίθεσης με μαχαίρι στην Ερμού

Peristeri News

Συνελήφθη γιατρός που χορηγούσε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

Peristeri News

Φωτιά σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στην πλατεία Βικτωρίας

Peristeri News

Leave a Comment