PeristeriNews.gr
Υγεία

Αυξημένος ο κίνδυνος άσθματος για τα παχύσαρκα παιδιά


Τα παραπανίσια κιλά ευθύνονται για το ένα τέταρτο περίπου των περιστατικών άσθματος (23% έως 27%) στα παχύσαρκα παιδιά, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Αυτό, κατά τους επιστήμονες, σημαίνει ότι περίπου το 10% όλων των παιδιών δύο έως 17 ετών, που πάσχουν από άσθμα, θα μπορούσαν να το έχουν αποφύγει, αν διατηρούσαν κανονικό βάρος.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή παιδιατρικής Τζέισον Λανγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής “Pediatrics”, ανέλυσαν στοιχεία για 507.500 παιδιά.

Διαπιστώθηκε ότι τα παχύσαρκα παιδιά, με δείκτη μάζας σώματος άνω του 30, είχαν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης άσθματος σε σχέση με όσους συνομηλίκους τους είχαν κανονικό βάρος. Τα υπέρβαρα παιδιά, με δείκτη μάζας σώματος 25 έως 30, είχαν 17% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος.

«Το άσθμα είναι η Νο 1 χρόνια πάθηση στα παιδιά και μερικές αιτίες, όπως τις γενετικές και τις λοιμώξεις από ιούς κατά την παιδική ηλικία, είναι πράγματα που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε. Η παχυσαρκία είναι πιθανώς ο μόνος παράγων κινδύνου για παιδικό άσθμα που είναι δυνατό να προληφθεί. Είναι σημαντικό τα παιδιά να είναι σωματικά δραστήρια και να έχουν υγιές βάρος», δήλωσε ο δρ Λανγκ.

Δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό στους επιστήμονες πώς σχετίζονται η παχυσαρκία και το άσθμα. Ανάμεσα στις πιθανές εξηγήσεις είναι ότι οι πνεύμονες των παχύσαρκων παιδιών αναπτύσσονται διαφορετικά και ότι η παχυσαρκία ευνοεί τη φλεγμονή στο σώμα. Μερικές φορές, έχει παρατηρηθεί ότι η απώλεια βάρους βελτιώνει τα συμπτώματα του άσθματος.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Μάρτιο

Peristeri News

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Leave a Comment