PeristeriNews.gr
Οικονομία

Αυξάνουν τα επιτόκια των ομολόγων


Άνοδο σημειώνουν τα επιτόκια των ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Άνοδο σημειώνουν τα επιτόκια των ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την περασμένη Παρασκευή, να δημιουργηθεί Μόνιμος Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων που θα προβλέπει μία διαδικασία αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου, διευρύνθηκε, αργά χθες το βράδυ, στις 865 μονάδες βάσης (8,65 εκατοστιαίες μονάδες) για να υποχωρήσει πριν από μισή ώρα στο επίπεδο των 840 μονάδων βάσης.

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Ιρλανδίας έφτασε, χθες το βράδυ, στο 7,24%, που είναι το υψηλότερο μετά την ένταξη της χώρα στην ΟΝΕ, σημειώνοντας αύξηση 32 μονάδων βάσης.

Αντίστοιχη ήταν η άνοδος και για το επιτόκιο του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σήμερα το πρωί στο 6,27%. Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, άνοδος σημειώθηκε και στο κόστος των ασφάλιστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (Credit Default Swaps, CDS).

Το CDS για την Ελλάδα αυξήθηκε, χθες, κατά 37 μονάδες βάσης στις 831,5 μ.β., που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ στην περίπτωση της Ιρλανδίας ανέβηκε 22 μ.β. στις 495,5 μ.β.

Τα σενάρια για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας – σε μικρότερο βαθμό και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας – αναζωπυρώθηκαν από τις αρχές της περασμένη εβδομάδας, κυρίως από Αμερικανούς οικονομολόγους και επενδυτές.

Την άποψη αυτή αμφισβητεί ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s, ο οποίος ανέφερε χθες ότι είναι πιθανό ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα αποφύγουν τη χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση του χρέους τους, επειδή έχουν ισχυρή εγχώρια βάση τραπεζών και συνταξιοδοτικών ταμείων, που θα αγοράζουν τα κρατικά ομόλογά τους και σε δύσκολες περιόδους.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Leave a Comment