PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Αυξάνεται επικίνδυνα ο αριθμός των νεκρών δελφινιών


Ενα πλάσμα μοναδικό και ταυτόχρονα ιδιαίτερο, το δελφίνι, απειλείται με συρρίκνωση του πληθυσμού του εξαιτίας της αλαζονικής και ταυτόχρονα αντιφατικής συμπεριφοράς του ανθρώπου.

Ενα πλάσμα μοναδικό και ταυτόχρονα ιδιαίτερο, το δελφίνι, απειλείται με συρρίκνωση του πληθυσμού του εξαιτίας της αλαζονικής και ταυτόχρονα αντιφατικής συμπεριφοράς του ανθρώπου, που από τη μια το καταδιώκει και από την άλλη αντλεί χαρά και συγκίνηση από την παρουσία του.

Χημική ρύπανση από φυτοφάρμακα, υπεραλίευση, ιώσεις και τα κατάλοιπα (π.χ. πλαστικές σακούλες) των ανθρώπων απειλούν τα τέσσερα είδη δελφινιών που απαντώνται στις θάλασσές μας. Περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών κάνουν λόγο για «επικίνδυνη αύξηση εκβρασμού νεκρών δελφινιών που παρατηρείται τελευταία σε πολλές περιοχές του Κορινθιακού», γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό το δίκτυο της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Αλκυών» που συνεργάζεται στενά με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, καθώς και με τους εκπαιδευμένυς εθελοντές σε πολλά σημεία του Κορινθιακού.

Σ’ αυτή την κλειστή θάλασσα, που αποκαλείται και «Μεσόγειος μέσα στη Μεσόγειο», φιλοξενούνται τέσσερα είδη δελφινιών, το σύνολο δηλαδή των ειδών που απαντώνται στις ελληνικές θάλασσες: ζωνοδέλφινο, κοινό δελφίνι, σταχτοδέλφινο και ρινοδέλφινο. Ομως σε διάστημα περίπου ενός χρόνου (από 20/11/2009 μέχρι 1/2/2011) καταγράφηκαν τουλάχιστον 20 θάνατοι δελφινιών τα οποία εκβράστηκαν και περισυνελέγησαν από εθελοντές οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την ανοδική, όπως λένε, τάση θανάτου κητωδών στη θάλασσά τους.

«Θεωρούμε ότι ο αριθμός των νεκρών δελφινιών για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι πολύ μεγάλος σε σύγκριση με άλλες θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας» υπογραμμίζει ο Δήμος Αγγελόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Αλκυών».

«Εχουμε ενημερώσει για την κατάσταση την υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, τον γενικό γραμματέα υδάτων, τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και τους περιφερειάρχες. Από κανέναν δεν πήραμε απάντηση. Τι συμβαίνει; Δεν απαντάει το ΥΠΕΚΑ σε μια Ομοσπονδία; Θέλουμε να βοηθήσουμε και όχι να αντιδικήσουμε» προσθέτει.

«Φέτος υπάρχει μια αύξηση του αριθμού εκβρασμών δελφινιών της τάξης του 40%. Πέρσι είχαν καταγραφεί συνολικά στην Ελλάδα περίπου 130 εκβρασμοί, φέτος εκτιμάμε ότι στο τέλος της χρονιάς πιθανόν να είναι κοντά στους 180. Αυτό μοιάζει να είναι τραγικό για κάποιον που δεν γνωρίζει. Ομως μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στο ότι αναβαθμίσαμε και βελτιώσαμε -το Ινστιτούτο και οι λιμενικές αρχές- την προσπάθεια ανεύρεσης και καταγραφής των εκβρασμών. Σε αυτό έχουν συμβάλει και δεκάδες πολιτών που ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο και μας αναφέρουν τα περιστατικά» αναφέρει ο Αλέξανδρος Φραντζής, πρόεδρος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών και διδάκτωρ βιολογικής ωκεανογραφίας.

Τονίζει ότι η αύξηση αφορά σχεδόν αποκλειστικά ένα είδος δελφινιού, το ζωνοδέλφινο. Επιστημονική βεβαιότητα για τα ακριβή αίτια της αύξησης των θανάτων δεν υπάρχει γιατί δεν υπάρχουν και τα κονδύλια που θα χρημοτοδοτήσουν τις έρευνες, σημειώνει…

«Εικάζουμε όμως ότι υπάρχει και πάλι φέτος στη Μεσόγειο έξαρση ενός ιού που έχει πλήξει τον πληθυσμό με μορφή πανδημίας όπως συνέβη και μεταξύ 1990-92. Από τότε κάποιες χρονιές παρουσιάζει εξάρσεις. Ειδικά φέτος ισπανοί συνάδελφοι παρατήρησαν αύξηση εκβρασμού ζωνοδέλφινων στην Ισπανία και από τις αναλύσεις τους διέγνωσαν την παρουσία του ιού ως αιτία πολλών απ’ τους θανάτους.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment