PeristeriNews.gr
Απόψεις

ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ, ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ


Tου Μιχάλη Καρχιμάκη, Γραμματέα του Ε.Σ του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτή Λασιθίου

Στις 17 Ιανουαρίου ο αρμόδιος επίτροπος John Dalli αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι περίπου 200.000 τόνοι ζωοτροφές μολυσμένες με διοξίνες παραδόθηκαν σε περίπου 1.800 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στη Γερμανία και 4.800 στις γειτονικές με τη Γερμανία χώρες. Το σκάνδαλο με τη διοξίνη είναι το δεύτερο στη Γερμανία και το τέταρτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάστημα μιας δωδεκαετίας.

Το 1998 διοξίνες είχαν εντοπισθεί σε γάλατα στη Γερμανία, το 2004 σε γάλατα στην Ολλανδία και το 2008 σε χοιροτροφεία στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ τον τελευταίο χρόνο κανένα από τα δείγματα ελληνικών (ή εισαγόμενων) προϊόντων που ελέγχθηκαν στην Ελλάδα δεν βρέθηκε να περιέχει διοξίνη πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Η ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Πέρα από τον απόηχο του διατροφικού σκανδάλου με τις μολυσμένες ζωοτροφές οι καταναλωτές πρέπει να ανησυχούν και για άλλους λόγους: την ίδια ώρα που η οικονομική κρίση επανακαθορίζει επί τα χείρω την αγοραστική δύναμη των πολιτών τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των funds αφήνουν τα χρηματιστήρια να «παίζουν» ανεμπόδιστα με τα εμπορεύματα και να προκαλούν ντόμινο ανατιμήσεων στις τιμές της βενζίνης και των αγροτικών προϊόντων.

Την εικόνα αυτή έρχεται να προσθέσει η άνοδος στην τιμή των σιτηρών, εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, που έρχεται να διαταράξει την ήδη εύθραυστη αγορά.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ

Μέρα με τη μέρα οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε προϊόντα ποιοτικά, υγιεινά, παρά το γεγονός ότι καθημερινά βομβαρδίζονται από προσφορές φθηνών προϊόντων μεγάλων αλυσίδων. Η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες για το «καλάθι προϊόντων της ελληνικής γης» και το «σήμα ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών» την ίδια στιγμή που και άλλες χώρες της Ε.Ε. κάνουν στροφή στην ενδυνάμωση των εγχώριων αγορών.

Οι ενεργοί πολίτες δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρώπη σε κινήματα για τη στήριξη των τοπικών προϊόντων ενώ στο διαδίκτυο δημιουργούνται ομάδες ενημέρωσης, δίκτυα στήριξης με συνθήματα «καταναλώνω ελληνικά προϊόντα», «στηρίζω ελληνικά προϊόντα και επιχειρήσεις».

Τον περασμένο Οκτώβριο 90 προσωπικότητες του επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού αλλά και καλλιτεχνικού χώρου ανέλαβαν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν κίνημα πολιτών το οποίο προτρέπει όλους τους Έλληνες να απαντήσουν στην κρίση στηρίζοντας την τοπική παραγωγή και τις εγχώριες επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος Πολιτών ζήτησαν από τα μέσα ενημέρωσης και κάθε υπεύθυνο φορέα και πολίτη να προβάλλουν σταθερά το σύνθημα: «Καταναλώνουμε ότι παράγουμε. Ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά», ώστε να γίνει τρόπος ζωής.

ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Αυτό που απομένει είναι να συνειδητοποιήσει ο καθένας από εμάς πόσο σημαντική είναι στην παρούσα φάση η ανάγκη να συνταχθούμε όλοι μαζί σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια, επιλέγοντας συνειδητά τα δικά μας προϊόντα και διαμορφώνοντας εθνική καταναλωτική συνείδηση μέσα από την οποία θα δώσουμε ώθηση στην οικονομία της χώρας, διευρύνοντας την παραγωγική βάση της χώρας μας και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη εξωστρέφεια που θα αυξήσει και τον εθνικό μας πλούτο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης γύρω από τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού» και την κατάργηση του «αγροτικού»

Peristeri News

Με τη Λαϊκή Συσπείρωση: για να μην ξεχνιόμαστε…

Peristeri News

Δικαιώματα και Νομιμότητα στις ελληνικές παραλίες

Peristeri News

Leave a Comment