PeristeriNews.gr
Editorial

Ας μην ξαναδούμε τα αντιαισθητικά πανό στο Περιστέρι


Γράφει ο Χρήστος Γαλαριώτης

Με αφορμή δεκάδες μηνύματα που δεχθήκαμε από συμπολίτες, καλούμαστε να θίξουμε ένα θέμα που έχει περιβαλλοντικό και αισθητικό χαρακτήρα στο κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης μας.

Αισθητή έκαναν τη παρουσία τους τις προηγούμενες ημέρες περισσότερα από τριάντα πανό σε όλες τις περιοχές της πόλης μας, τα οποία καλούσαν τους Περιστεριώτες σε κοινωνική δράση συγκέντρωσης τροφίμων για τις άπορες οικογένειες του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Οπωσδήποτε μια πολύ σημαντική δράση ανάδειξης του κοινωνικού και ευαισθητοποιημένου προσώπου που υποδεικνύει ο κόσμος της πόλης μας, όλα αυτά τα χρόνια της μνημονιακής ασφυξίας. Αδιαμφισβήτητα η δράση του Δήμου δεν βρίσκει κανέναν από εμάς τους Περιστεριώτες απέναντι, πόσο μάλλον όταν το Σάββατο 14 Νοεμβρίου συμμετείχαμε ενεργά προσφέροντας τρόφιμα και καλύπτοντας το γεγονός όπως κάθε άλλη φορά.

Η αντίδραση των συμπολιτών, που μας έδωσε και την ιδέα να γράψουμε αυτό το άρθρο ήταν ο τρόπος ανακοίνωσης της δράσης.

Αρχικά, αναγνωρίζοντας το σπουδαίο έργο που γίνεται καθημερινά από τους ανθρώπους του Δήμου Περιστερίου για την καθαριότητα και το πράσινο της πόλης, τίθεται ζήτημα όσον αφορά την αισθητική και τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες που διακατέχουν αυτοί που δημιουργούν και αναρτούν τα πανό. Δεν νοείται να χρησιμοποιούμε τακτικές και τρόπους προβολής που δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα και έχουν καταργηθεί σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης, αν θέλουμε να θεωρούμαστε ένα ευρωπαϊκό και προηγμένο κράτος.

Δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να βλέπει τα αιωρούμενα πανό σε όμορφα σημεία της πόλης και να νιώθει ότι αντικρίζει ένα όμορφο θέαμα. Πόσο μάλλον όταν καθημερινά κινούμαστε σε μια κατά τα λεγόμενα όμορφη και αλλαγμένη προς το καλύτερο πόλη.

Δεν είναι όμως μόνο το θέμα της αισθητικής που μας κατατάσσει αντίθετους στα διαφημιστικά πανό. Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του καθένα από εμάς. Δεν μπορεί στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης μας να έχουν τοποθετηθεί υπόγειοι κάδοι συγκέντρωσης απορριμμάτων και λίγο ψηλότερα να ανεμίζουν πανό. Είναι αδιανόητη αυτή η λογική και μάλιστα εν έτη 2015.

Ουσιαστικά η άποψη μας είναι ότι η ανάρτηση των πανό για ανάδειξη οποιασδήποτε δράσης είναι μια αχρείαστη ενέργεια.

Είναι δυνατόν όταν στο Περιστέρι υπάρχουν τόσα Μέσα Ενημέρωσης που κοινοποιούν τη δράση να χρειάζονται πανό;

Είναι δυνατόν ενώ βρίσκεσαι στην εποχή της τεχνολογίας όπου καθημερινά στο Facebook υπάρχει δυνατότητα αστείρευτης ενημέρωσης να χρειάζονται πανό;

Και τέλος πάντων αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη προβολής των δράσεων ας γίνει από το Δήμο μια κίνηση σε ευρωπαϊκά πρότυπα! Άλλωστε ο Δήμος Περιστερίου μας έχει «κακομάθει» με όμορφες και δραστικές παρεμβάσεις σε αρκετές ακόμα περιπτώσεις, ανεβάζοντας την πόλη επίπεδο.

Ελπίζουμε, όπως και όλοι οι Περιστεριώτες, να μην γίνεται η ανάρτηση των πανό για την οικονομική καλυτέρευση του «κουμπαρά» κάποιων επιχειρηματιών εντός και εκτός της πόλης.

Πόσο μάλλον όταν τυπώνουν και κρεμάνε πανό που αφορούν μια κοινωνική δράση. Το θεωρούμε αδιανόητο ένας «ευγενικός χορηγός» να πληρώνει πανό για μια δράση και μάλιστα παραπάνω από την αξία κατασκευής του. Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως «εκμετάλλευση» της κοινωνικής δράσης, με σκοπό το (μεγάλο) οικονομικό κέρδος.

Κλείνοντας ευχόμαστε η δράση συγκέντρωσης τροφίμων του Δήμου Περιστερίου για τους συνανθρώπους μας, που η ζωή δεν φάνηκε δίκαιη μαζί τους, να είχε απόλυτη επιτυχία. Θα προσπαθήσουμε με κάθε δύναμη να στηρίξουμε τέτοιες δράσεις χωρίς να καπηλευτούμε κανένα κοινωνικό έργο, αναγνωρίζοντας τις «μαύρες» μέρες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τι μας έμαθαν οι φετινές δημοτικές εκλογές

Peristeri News

Ζούμε στη χώρα που δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει

Peristeri News

Και όταν τα κάψετε όλα τι θα έχετε να κάψετε μετά;

Peristeri News

Leave a Comment