PeristeriNews.gr
Οικονομία

Αρνητικές οι προοπτικές για τη διεθνή οικονομία


«H ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει ασταθής», αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν η Καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ και οι επικεφαλής των πέντε μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών.

«H ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει ασταθής», αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν η Καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ και οι επικεφαλής των πέντε μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών, μετά τη συνάντησή τους το βράδυ της Τρίτης στο Βερολίνο.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος συναντήθηκε με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ ‘Ανχελ Γκουρία, τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί, τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, Γκάι Ράιντερ και τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Στην κοινή τους δήλωση αναφέρεται ακόμη ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι καθοδικών κινήσεων, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία θα κινηθεί ανοδικά το 2012 και το 2013, κατά 3,3 και 3,6% αντιστοίχως. Τα επίπεδα των χρεών των ανεπτυγμένων χωρών δεν βρίσκονται ακόμη σε βιώσιμο επίπεδο, ενώ η ανεργία έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ σε πολλές χώρες, σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Στην δήλωση επισημαίνεται ότι προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές, εφαρμόζονται μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης σε συνδυασμό με δομικές μεταρρυθμίσεις και αξιοποιούνται κατά το δυνατό οι συνέργειες μακροοικονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών. «Για την ευρωζώνη είναι σημαντική η προώθηση μέτρων ενίσχυσης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας», υπογραμμίζεται, καθώς και ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ακολουθήσουν πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Οι έξι αξιωματούχοι χαιρετίζουν τη συνεχή συνεργασία μεταξύ των διεθνών οργανισμών σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση της καινοτομίας, η βελτίωση της εκπαίδευσης, η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η αναμόρφωση των συστημάτων υγείας και των αγορών εργασίας και ιδιαίτερα οι προσπάθειες ορισμένων χωρών του ευρώ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη δημοσιονομική τους εξυγίανση. Σημειώνουν ωστόσο ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για νέους, την υλοποίηση δομικών αλλαγών και την επείγουσα δημιουργία αποτελεσματικού δικτύου κοινωνικής προστασίας,

Στην δήλωση τονίζεται επίσης η σημασία του διεθνούς εμπορίου και η απαλλαγή του από τον προστατευτισμό, ενώ αναφέρεται ότι η κλιματική αλλαγή και η προστασία των φυσικών πόρων, παραμένουν οι πιο σημαντικές προκλήσεις της εποχής μας.

Η δήλωση καταλήγει με αναφορά στο θέμα του επισιτιστικού προβλήματος: «Η επισιτιστική ασφάλεια για έναν αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό απαιτεί μια συνολική προσπάθεια για την επίτευξη βιώσιμης αύξησης της γεωργικής παραγωγής και της παραγωγικότητας. Υποστηρίζουμε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στη γεωργία, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Οι τρέχουσες υψηλές τιμές για τις βασικές καλλιέργειες απαιτούν προσεκτική διεθνή συντονισμό. Μονομερή μέτρα που θα περιορίζουν την πρόσβαση στα τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται», σημειώνεται.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment