PeristeriNews.gr
Διεθνή

Αποχώρηση Ακιντζί από τις συνομιλίες με τον Ν.Αναστασιάδη


Ο Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε από τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Πρόεδρος και ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά το θέμα που δημιούργησε η τουρκικοκυπριακή πλευρά με πρόσχημα την νομοθετική τροπολογία που εισάγει αναφορά στα σχολεία για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Η τηλεόραση του ΡΙΚ μετέδωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο ο Ακιντζί αποχώρησε από τη σημερινή συνάντηση ή από την όλη διαδικασία των συνομιλιών.

Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε πως θα απαντήσει εντός των επόμενων ωρών, σε γραπτή του δήλωση και θα εξηγήσει όλα όσα έγιναν στις συνομιλίες.

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που τον ανέμεναν στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος απάντησε: «Δεν πρόκειται να κάμω το οποιονδήποτε άλλο σχόλιο. Να περιμένετε. Θα προβώ σε γραπτή δήλωση. Συνεπώς θα έχετε πλήρη γνώση».

Σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ, κατά τη συζήτηση δεν υπήρξε οποιαδήποτε ένταση. Όπως αναφέρθηκε, όταν έγινε ολιγόλεπτο διάλειμμα ο τουρκικύπριος ηγέτης αποχώρησε από το χώρο των συνομιλιών.

Τις τελευταίες μέρες υπήρξε έντονη αντίδραση από πλευράς της τουρκοκυπριακής πλευράς, σχετικά με τη ψήφιση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Μάλιστα, ο κατοχικός ηγέτης έχει δηλώσει πως το εν λόγο θέμα θα ήταν και το μοναδικό θέμα προς συζήτηση κατά τη σημερινή συνάντηση.

Ακιντζί: Ο Αναστασιάδης βρόντηξε την πόρτα

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε πως «ο κ. Αναστασιάδης βρόντηξε την πόρτα. Εμείς δεν αποχωρήσαμε από τη συνάντηση». Εξήγησε συγκεκριμένα, πως επανέλαβε τις θέσεις του, σχετικά με την απόφαση της Βουλής και τόνισε πως αυτό επιφέρει ζημιά.

Τόνισε μάλιστα πως δεν βρήκε τη στάση που περίμενε εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη τονίζοντας πως «δεν μας έδωσε το παραμικρό μήνυμα ότι θα διορθώσει την κατάσταση».

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επανέλαβε στον κ. Αναστασιάδη ότι πρέπει να αλλάξει η απόφαση της Βουλής για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος. «Είπα ξεκάθαρα στον κ. Αναστασιάδη ότι ενώ εργαζόμαστε για ένα κοινό μέλλον, αυτή η απόφαση πρέπει να διορθωθεί», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης ανέγνωσε πεντασέλιδο έγγραφο, στο οποίο αναφερόταν σε εορτασμούς που γίνονται στα Κατεχόμενα για την τουρκική εισβολή και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Πρόσθεσε ακόμη πως όταν έλαβε το λόγο ο κ. Άιντα και έκανε αναφορά για την ανησυχία της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε με «νεύρα πως δεν έχει κάτι να πει και αποχώρησε από την αίθουσα».

Αμέσως, όπως δηλώνει ο κ. Ακιντζί, η ατμόσφαιρα άλλαξε και αποχώρησε από την αίθουσα καθώς ο ίδιος δεν θεώρησε πως υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συνάντηση.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε ακόμη ότι, «στο σημείο που φτάσαμε μετά από 20 μήνες διαρπαγματεύσεων, δεν έχει κανένα νόημα να τίθεται ξανά το θέμα της Ένωσης. Λένε ότι υπερβάλουμε, εγώ σας λέω ότι είναι και λίγη η αντίδραση μας. Εμείς δεν έχουμε εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών, επειδή εμείς είμαστε η πλευρά που θέλει πραγματικά τη λύση. Το άνοιγμα της πόρτας πλέον είναι στα χέρια των ελληνοκυπρίων που πρέπει να φτιάξουν το λάθος».

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κύπρου ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως «η απόφαση που λήφθηκε με πρωτοβουλία του ΕΛΑΜ (σ.σ. αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα) στη “Βουλή της Νότιας Κύπρου” έχει ως αποτέλεσμα την απογοήτευση και τον αναβρασμό ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους. Θα πρέπει να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι αυτής της απογοήτευσης. Επίσης, μετά την έκκληση μου για την απόσυρση της τροπολογίας, ο κ. Αναστασιάδης υποβάθμισε τη σημασία του ζητήματος και ως ανταπάντηση δήλωσε ότι πρόκειται για μια αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός “μην το μεγαλοποιείτε, και εσείς έχετε τα τάδε, τα δείνα κ.ο.κ.”».

Υποστήριξε ακόμη ότι το ΔΗΣΥ δίνοντας την έγκρισή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συμβάλλει σε μία άκρως προβληματική εξέλιξη. «Πρόκειται για το κόμμα του κ. Αναστασιάδη. Αυτοί διευκόλυναν την ψήφιση της εν λόγω απόφασης στη Βουλή. Αυτό μας έδειξε ότι ένα μικρότερο κόμμα (σ.σ. το ΕΛΑΜ) έχει την δυνατότητα να παρασύρει πίσω του τη Βουλή».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment