PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αποφάσεις 1ης και 2ης Συνεδρίασης Ε.Δ.Σ.Ν.Α.


Τη δέσμευσή τους για λύση του προβλήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών της Αττικής διατύπωσαν σήμερα 28/12/2011 η Κυβέρνηση, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, και οι Δήμαρχοι της Αττικής.

Τη δέσμευσή τους για λύση του προβλήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών της Αττικής διατύπωσαν σήμερα 28/12/2011 η Κυβέρνηση, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, και οι Δήμαρχοι της Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της 1ης Συνεδρίασης του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.), το οποίο συγκροτήθηκε σε Σώμα με Πρόεδρο τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, και πραγματοποίησε τις 2 πρώτες Συνεδριάσεις του, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού να πετύχει το εγχείρημα και πρόσθεσε ότι υπάρχει μία δυσφορία στην κοινωνία, γιατί επί τόσα χρόνια δεν λύσαμε το πρόβλημα. Ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι στο επόμενο διάστημα θα καλυφθεί η απόσταση που δημιουργήθηκε τόσα χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε να πετύχουμε συνέργειες και να δώσουμε οριστική λύση».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είπε ότι αν καθυστερήσουμε, θα βρεθούμε μπροστά σε ένα μη διαχειρίσιμο πρόβλημα. Ο ΦΟΔΣΑ πρόσθεσε υλοποιεί τα Περιφερειακά Σχέδια, για τα οποία έχουν συνεργαστεί στενά τα συναρμόδια Υπουργεία (ΥΠΕΚΑ, Εσωτερικών, Οικονομίας) και, κυρίως, με την Περιφέρεια Αττικής. Τόνισε ότι έχει γίνει δουλειά και πρόσθεσε ότι σε ένα μήνα θα δημοσιευτεί η προκήρυξη για το 1ο στάδιο υλοποίησής τους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απευθυνόμενος προς την Περιφέρεια Αττικής είπε:

«Δικό σας το έργο, δική σας η ευθύνη. Εμείς θα είμαστε αρωγός ως Υπουργείο που έχει τη στρατηγική ευθύνη».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, κάλεσε την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού στην Αττική να αδράξει την ευκαιρία, γιατί, όπως ανέφερε, υπάρχει άριστη συνεργασία. Τόνισε ακόμη ότι για πρώτη φορά η πολιτεία έχει θέσει αρχές και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, αλλά και τους Δημάρχους για τη συνεργασία. Και κατέληξε λέγοντας ότι αποτελεί πρόκληση για τους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η συνεργασία.

Χαιρετισμό απηύθυναν, μεταξύ άλλων, εκ μέρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο Βουλευτής, κ. Λάμπρος Μίχος, από τη Νέα Δημοκρατία ο Βουλευτής, κ. Νίκος Καντερές, και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Καλλιθέας, κ. Κώστας Ασκούνης, και ο πρώην Πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ και Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Νίκος Χιωτάκης.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, αφού ευχαρίστησε τους Υπουργούς για την παρουσία τους στην 1η Συνεδρίαση του Οργάνου, υπογράμμισε:

«Η σημερινή συνεδρίαση, η τελευταία του χρόνου αλλά η πρώτη του νέου φορέα, σηματοδοτεί και ένα νέο ξεκίνημα. Το μεγάλο πρόβλημα για την Αττική, η διαχείριση των απορριμμάτων της, μπαίνει επιτέλους στην τελική του ευθεία. Ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο εδώ και 30 χρόνια. Ένα πρόβλημα, που έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε.

Ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του Καλλικράτη και την ίδρυση των Περιφερειών, βγήκε την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2011 η Υπουργική Απόφαση σύστασης του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, σύμφωνα με το άρθρο 211 του ν. 3852/2010.

Σήμερα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Δήμοι και Περιφέρεια της Αττικής μαζί, ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε μια μεγάλη προσπάθεια που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Η προσπάθεια αυτή, για να έχει θετικό αποτέλεσμα, απαιτεί από όλους μας να εγκαταλείψουμε τις προκαταλήψεις μας στο παρελθόν. Να αφήσουμε πίσω αυτά που μας χωρίζουν και να πολλαπλασιάσουμε αυτά που μας ενώνουν. Και μας ενώνει το κοινό πρόβλημα των απορριμμάτων.

Ο νέος φορέας έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και πολλές προκλήσεις. Πρέπει να αναμετρηθεί και να καταρρίψει την αντίληψη της αναποτελεσματικότητας και της αδιαφάνειας που κατατρέχει όλο το δημόσιο τομέα. Δε θα είναι εύκολη μάχη. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα υπάρξουν αλλά και εκείνα που θα εφευρεθούν σαν πρόσχημα, για να μην αλλάξει η κατάσταση.

Για το λόγο αυτό η ομάδα που θα αναλάβει αυτό το δύσκολο ρόλο, θα πρέπει να είναι πολύ δυνατή, ενωμένη και με όρεξη για δουλειά, από αύριο κιόλας.

Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τέλος σε αυτή την κατάσταση που αποτελεί όνειδος για την κοινωνία μας και απειλεί την υγεία και την ποιότητα ζωής του μισού πληθυσμού της χώρας. Και θα το κάνουμε με πλή
ρη διαφάνεια και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Με αυτές τις αρχές πορεύομαι όλα αυτά τα χρόνια και με αυτές θα συνεχίσω. Όσοι προσπαθήσουν να παίξουν παιχνίδια σε βάρος της υλοποίησης αυτής της προσπάθειας θα μας βρουν απέναντί τους. Εμείς πρέπει να προχωρήσουμε με διάλογο, διαφάνεια και συναίνεση στην ορθολογική, οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον αντιμετώπιση του προβλήματος των στερεών αποβλήτων.

Η διαχείριση των απορριμμάτων, η αποκομιδή, η επεξεργασία, η ανακύκλωση, η προσωρινή αποθήκευση, η αξιοποίηση και η διάθεσή τους, πάντοτε αποτελούσε αρμοδιότητα του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, μέσα από τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Με τον Καλλικράτη, για πρώτη φορά, κομμάτι της αρμοδιότητας αυτής παίρνει και η αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού. Σήμερα είναι η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ., για να συγκροτηθεί σε σώμα και να ξεκινήσει και τυπικά η λειτουργία του.

Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής, που καθιερώθηκε με τον Καλλικράτη, συγκεντρώνει ορισμένες πολύ σημαντικές καινοτομίες:

1) Αποτελεί το θεσμικό χώρο συνάντησης και συνεργασίας του πρώτου και του δεύτερου βαθμού της αυτοδιοίκησης για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

2) Αντιμετωπίζει – για πρώτη φορά – τη διαχείριση των απορριμμάτων ως μητροπολιτική αρμοδιότητα που ανατίθεται και στους δυο βαθμούς της αυτοδιοίκησης.

3) Έχει τα χαρακτηριστικά του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, δηλαδή υπάγεται σε όλες εκείνες τις ρυθμίσεις (Διαύγεια, Ελεγκτικό Συνέδριο, ΑΣΕΠ, κ.λ.π.) που εξασφαλίζουν τη μέγιστη διαφάνεια στις δράσεις του.

Ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. καλείται σήμερα με γρήγορα και σταθερά βήματα:

1) Να δρομολογήσει και να υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής αποτελεσματικά σε βάθος χρόνου.

2) Να ενθαρρύνει την ανακύκλωση και να μειώσει το κόστος της διαχείρισης για τους δήμους και κατ’ επέκταση για τους πολίτες της Αττικής, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της οικονομικής ύφεσης και κρίσης.

3) Να αποκαταστήσει το βεβαρυμμένο από την λειτουργία των χωματερών, φυσικό περιβάλλον.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εργαστεί, προκειμένου ο νέος φορέας να είναι αποτελεσματικός. Και είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτή την προσπάθεια και οι εργαζόμενοι του Φορέα θα είναι σύμμαχοί μας.

Και αυτό γιατί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας. Πρέπει να τον εφαρμόσουμε ξεπερνώντας όλες τις διαδικαστικές ή γραφειοκρατικές εμπλοκές.

Η πρώτη μας μέριμνα είναι να λειτουργήσει ο Σύνδεσμος και οι εγκαταστάσεις του απρόσκοπτα.

Έτσι όλα τα θέματα οικονομικής λειτουργίας, όπως προϋπολογισμός και πρόγραμμα έργων, απολογισμός και οικονομικές υποχρεώσεις, είσπραξη εσόδων και πληρωμές προσωπικού και υποχρεώσεων είναι σε άμεση προτεραιότητα.

Η αξιοποίηση του προσωπικού και ένα σύγχρονο οργανόγραμμα λειτουργίας είναι προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της όλης προσπάθειας».

Και ο Περιφερειάρχης Αττικής κατέληξε:

Η αντιμετώπιση του προβλήματος των στερεών αποβλήτων στην Αττική είχε αποτελέσει προσωπική μου προεκλογική δέσμευση προς τους πολίτες της Αττικής.

Νιώθω πως αυτή τη στιγμή αρχίζει η μεγάλη προσπάθεια που θα βάλει ένα τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς.

Και δηλώνω πως θα δώσω τη μάχη αυτή με επιμονή και πάθος.

Πίστη μου είναι πως το βάρος πρέπει να δοθεί στην ανακύκλωση, τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση. Όμως θα προχωρήσουμε και όλα τα έργα υποδομής που η διεθνής εμπειρία προτάσσει.

Η θέση της αιρετής Περιφέρειας Αττικής, που με σειρά συνεντεύξεων, δηλώσεων και δελτίων τύπου ξεκαθάρισα προς κάθε κατεύθυνση, όλο αυτό το διάστημα, είναι απλή, ξεκάθαρη και σαφής:

  • Θεωρούμε άμεσης προτεραιότητας τη δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων.
  • Θέλουμε να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνογνωσία που υπάρχει στον αναπτυγμένο κόσμο και να εφαρμοστεί η καλύτερη τεχνολογία με τον πιο οικονομικό τρόπο.
  • Θέλουμε όλα αυτά να γίνουν με απόλυτη διαφάνεια, με διάλογο και συνεργασία όλων.

Εγώ θέλω να λύσω το πρόβλημα της καθημερινότητας, που ταλαιπωρεί τους πολίτες. Να υλοποιήσω τις οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να εφαρμόσω τους νόμους του κράτους. Βήμα – βήμα. Σταθερά. Με αποτέλεσμα. Αυτό με ενδιαφέρει για τα 5 εκατομμύρια πολιτών της Αττικής.

Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες σωστά και έγκυρα και να συμμετάσχουν.

Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία με τους θ
εσμικούς φορείς, την επιστημονική κοινότητα, τους εργαζόμενους αλλά πάνω από όλα με τους πολίτες είναι απαραίτητη.

Θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους όσοι επιθυμούν να συμβάλουν στη λύση του προβλήματος.

Αυτές τις προκλήσεις έχει μπροστά του ο νέος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος. Και χρειάζεται μια ομάδα δυνατή, ενωμένη, καταρτισμένη και με όρεξη για δουλειά. Μια ομάδα που θα κλείσει τα αυτιά και τα μάτια στις σειρήνες και θα βάλει τις βάσεις για την επίλυση του προβλήματος. Είναι το μεγάλο στοίχημα για εμάς και για τους πολίτες. Και, ίσως, η τελευταία ευκαιρία για την Αττική».

Επίσης, στη Συνεδρίαση κατατέθηκε σειρά προτάσεων για τη βελτίωση της Ιδρυτικής Πράξης του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., ενώ οι υπόλοιπες προτάσεις ζητήθηκε να κατατεθούν έως τις 30/12/2011.

Τέλος, αποφασίστηκε οι Συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. να γίνονται στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε, Χολαργός).

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment