PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Απολογισμός από την Ρ. Δούρου, αντίδραση από το Γ. Σγουρό


Απολογισμό του έργου των τριών ετών διοίκησης της Περιφερειακής Αρχής Αττικής έκανε η Ρένα Δούρου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης την Τρίτη, 24 Οκτωβρίου.

Άμεση ήταν η αντίδραση από τον πρώην Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό που κατηγορεί την διοίκηση για κακή οικονομική διαχείριση που οδηγεί στην χρεοκοπία.

Ρ. Δούρου: «Εμείς το status quo του παρελθόντος το ξεθεμελιώνουμε, όχι με λόγια και αναθέματα, αλλά με έργα»

«Σε μια περίοδο fake news και συνειδητής διασποράς ψευδών ειδήσεων που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, εξυπηρετώντας, είτε προσωπικές στρατηγικές είτε μικροκομματικές λογικές –σίγουρα όχι την Αυτοδιοίκηση και την πολιτική–, η επικοινωνία με τους πολίτες αποτελεί καθήκον και υποχρέωση», τόνισε η Περιφερειάρχης.

Η ίδια επισήμανε ότι πρόκειται για μια εκδήλωση μακριά από επετειακές λογικές, που εντάσσεται σε μια λογική παρουσίασης έργου και λογοδοσίας. «Μια διαδικασία που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας, χωρίς επικοινωνιακά τεχνάσματα, μακριά από τις λογικές της τηλεθέασης και της διαμεσολάβησης των τηλεοπτικών πλατό, στη βάση της ουσίας και της άμεσης επικοινωνίας με τους πολίτες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην ανάγκη νέας σχέσης των πολιτών με την πολιτική ως «νέα βάση για ένα νέο υπόδειγμα δημόσιας διοίκησης». Πρόκειται για μία «αμφίδρομη σχέση, όπου οι αιρετοί αναλαμβάνουν την ευθύνη να ηγηθούν, να πάρουν θέση, να προτείνουν στους πολίτες».

Ακολουθούν σημεία από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη:

  • Η άσκηση πολιτικής είναι συλλογική υπόθεση, επιμερισμού των ευθυνών μεταξύ πολιτών και αιρετών. Αυτή είναι η αφετηρία για μία νέα σχέση πολίτη – πολιτικής, μια νέα βάση ενός νέου υποδείγματος Δημόσιας Διοίκησης. Ενός υποδείγματος που δεν αλλάζει ως δια μαγείας, με εξαγγελίες, δεν επιβάλλεται. Οικοδομείται σε στέρεες βάσεις, με πολίτες – όχι απλά αιτούντες – αλλά ενεργούς εταίρους.
  • Από την αρχή της Διοίκησής μας δίνουμε συστηματικά έναν διμέτωπο αγώνα. Τον αγώνα αλλαγής του υποδείγματος άσκησης διοίκησης και ταυτόχρονα τον αγώνα αντιμετώπισης των αναγκών των τοπικών κοινωνιών.
  • Πρόκειται για μια προσπάθεια διαρκείας την οποία θα συνεχίσουμε. Συγκεκριμένα, η αλλαγή του υποδείγματος Διοίκησης αφορά στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η οποία συχνά είναι το άλλοθι της διαφθοράς.
  • Από την άλλη η αντιμετώπιση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών έχει να κάνει, σε συνεργασία με τους Δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με 14 μνημόνια συνεργασίας με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως τα 73 εκατομμύρια για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου ή τα 32.5 εκατομμύρια για τον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας.
  • Έργα που δείχνουν παράλληλα το τι πρέπει να γίνει άμεσα προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής, να αποκτήσει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα την καταστήσουν πραγματικά μητροπολιτικό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης με όρους κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
  • Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί πρότυπο που υπερβαίνει τα αυτοδιοικητικά όρια χάρη στη διπλή της ιδιαιτερότητα: Από τη μια, ενεργούμε μαζί άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές καταβολές, διαφορετικών γενιών και αντιλήψεων. Από την άλλη, έχουμε επιλέξει να απορρίψουμε την ταμπέλα της δήθεν «ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης».
  • Έχουμε συγκεκριμένο πολιτικό πρόσημο: είμαστε φανατικά και αδιαπραγμάτευτα υπέρ της άσκησης αποτελεσματικής, χρηστής διοίκησης, κόντρα στα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που κερδίζουν από την απραξία.
  • Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται μια διεκδικητική Περιφέρεια, χωρίς τις «δουλείες» που επιβάλλει μια ξεπερασμένη αντίληψη που θέλει την Αυτοδιοίκηση απλό ιμάντα μεταβίβασης εντολών της κεντρικής εξουσίας. Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή.
  • Εμείς το status quo του παρελθόντος το ξεθεμελιώνουμε, όχι με λόγια και αναθέματα, αλλά με έργα. Έργα με πρόγραμμα, με σχέδιο, που θα συνεχίσουμε και τα δύο επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, όλοι οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Αττικής, με σύντομες ομιλίες τους, περιέγραψαν τους βασικούς άξονες του έργου που έχει γίνει μέχρι σήμερα και σκιαγράφησαν τα επόμενα βήματα.

Sgoyros_apologismos

Γ. Σγουρός: Η διοίκηση Δούρου οδηγεί στη χρεοκοπία την Περιφέρεια Αττικής – Γκρεμίζουν μέσα σε τρία χρόνια ό,τι με κόπο χτίσαμε σε δέκα

Σοβαρότατα ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία και την σε βάθος χρόνου βιωσιμότητα του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής τίθενται εξαιτίας της παγιωμένης πλέον πρακτικής της διοίκησης της Περιφέρειας να υπερδεσμεύει πόρους μελλοντικών ετών χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα έσοδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την τρίτη τροποποίηση του προϋπολογισμού έτους 2017, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο προηγούμενο Συμβούλιο, ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής μόνο για τα έργα (εξαιρουμένων δηλαδή των αναγκών για μισθοδοσία προσωπικού, λειτουργικών και έκτακτων δαπανών) ανέρχεται σε 2,1 δις €, υπονομεύοντας ευθέως τη βιωσιμότητα ενός μέχρι πρότινος εύρωστου και υγιή φορέα.

Τα τελευταία τρία χρόνια το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων έχει αυξηθεί κατά 300 %, ξεπερνώντας κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες της Περιφέρειας Αττικής την επόμενη πενταετία.  Τα έργα εντάσσονται άνευ αξιολόγησης, ιεράρχησης και προτεραιοτήτων, με αποτέλεσμα να στερείται στοιχειώδους προγράμματος, σχεδιασμού και συνεκτικότητας. Αποτελεί ουσιαστικά ένα υποσχεσιολόγιο, αντί για ένα αναπτυξιακό εργαλείο με στόχο τη βελτίωση των υποδομών στην Αττική (2,1 δις ο προϋπολογισμός 400 εκατομμύρια το αποθεματικό).

«Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ακολουθεί τη γνωστή συνταγή της χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους. Υπερδεσμεύει πόρους από το μέλλον χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα έσοδα μόνο και μόνο για να αποκομίσει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Δυστυχώς στα έξι προς επτά χρόνια μνημονίου, υπάρχουν ακόμη ορισμένοι, που δεν φαίνεται να κατάλαβαν τίποτα και επαναλαμβάνουν πρακτικές που μας οδήγησαν στην καταστροφή. Δεν καταλαβαίνουν ότι στέλνοντας τον λογαριασμό στους επόμενους, υπονομεύουν το μέλλον της Περιφέρειας. Εάν δεν ανακρούσουν άμεσα πρύμναν το καράβι θα πέσει στα βράχια και ένας φορέας που σε δέκα χρόνια θητείας με κόπο, σύνεση και αυτοσυγκράτηση καταστήσαμε πλεονασματικό (το κάθε έργο είχε τα χρήματά του) σε λίγα χρόνια θα εκλιπαρεί στους διαδρόμους των υπουργείων για χρηματοδότηση για να επιβιώσει» τόνισε μεταξύ άλλων ο Γ. Σγουρός.

Και πρόσθεσε «Και επειδή οι γνωστοί γκαίμπελς της Περιφέρειας θα σπεύσουν να πουν ότι η παράταξή μας αντιτίθεται σε έργα των δήμων να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν είμαστε εναντίον των έργων αλλά εναντίον της κοροϊδίας. Δουλειά της Περιφέρειας είναι να αξιολογεί τις προτάσεις ΟΛΩΝ των δήμων και να χρηματοδοτεί όσες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις. Καμία ένταξη έργων δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή εάν δεν ακολουθεί τις πρακτικές χρηστής οικονομικής διαχείρισης και οδηγεί στην χρεοκοπία».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΝΠΕ: Πρώτη η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα

Peristeri News

Μήνυση του Ν. Χαρδαλιά για τις δολιοφθορές στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού της Αίγινας

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ξεκινάμε από τη Δυτική Αττική για να σχεδιάσουμε το αύριο

Peristeri News

Leave a Comment