PeristeriNews.gr
Οικονομία

Αποκρατικοποιήσεις και πρόσθετα μέτρα


“Στην τελική ευθεία” εισέρχεται κατά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

“Στην τελική ευθεία” εισέρχεται κατά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με τον ορισμό των πρώτων συμβούλων και την πρώτη εξέταση του συνολικού πλαισίου.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί με την τρόικα και θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα υπάρξει και ενημέρωση της Βουλής.

Παράλληλα, έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει “κλείσει” το θέμα της πρόσληψης συμβούλων για τη συντριπτική πλειονότητα των σχεδίων.

Για το ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ο υπουργός ανέφερε ότι ο έως τώρα σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει αριθμό ακινήτων, αλλά τον τρόπο προσέγγισης για την αξιοποίησή τους.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο περιλαμβάνει την καταγραφή των ακινήτων, το πώς η αξία τους θα αυξηθεί ταχύτερα χρονικά (π.χ. δημιουργία ταμείου, στο οποίο θα συνεισφέρονται ακίνητα) και τον “καθαρισμό” τους (π.χ. καθαροί τίτλοι ιδιοκτησίας, όροι δόμησης-πολεοδομικά, χωροταξικά, κ.λπ.).

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, μια πρώτη εκτίμηση ανεβάζει την αξία των ακινήτων των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ σε 8 δισ. ευρώ.

Εκτός από το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, με την τρόικα (το κλιμάκιο έρχεται στην Ελλάδα στις αρχές Απριλίου) αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα των πρόσθετων μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2011, “για την αντιμετώπιση των ρίσκων” στον προϋπολογισμό.

Ο υπουργός είπε ότι τους επόμενους μήνες θα δημοσιοποιηθούν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, χωρίς ακόμη να έχει αποφασισθεί εάν αυτές θα αφορούν τα έσοδα ή τις δαπάνες.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι παρά την υστέρηση των εσόδων το α΄ δίμηνο εφέτος, η συνολική εικόνα για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι καλύτερη σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις άλλων υπουργών σχετικά με την πρόσθετη περικοπή δαπανών στους τομείς τους, ο υπουργός δήλωσε ότι οι αποφάσεις για τις μειώσεις των δαπανών θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, ενώ όπου δεν μπορούν να γίνουν μειώσεις δαπανών θα υπάρξει αύξηση των εσόδων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment