PeristeriNews.gr
Διεθνή

Απεργίες και διαδηλώσεις ξανά σε όλη τη Γαλλία


Χωρίς μέσα μεταφοράς, χωρίς σχολεία και με χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Γαλλίας συνεχίζονται για 13η ημέρα οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων εργαζομένων ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν.

Μία ημέρα μετά την παραίτηση του επιτρόπου αρμόδιου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού Ζαν-Πολ Ντελεβουάγ – μετά την αποκάλυψη ότι απέκρυψε τη συμμετοχή του σε διοικητικά συμβούλια μη κερδοσκοπικών οργανισμών – τα συνδικάτα ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους προσδοκώντας σε μία επανάληψη του 1995, όταν υποχρέωσαν την τότε κυβέρνηση να αποσύρει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό έπειτα από τρεις εβδομάδες απεργιών πριν από τα Χριστούγεννα.

Στην πρώτη ένδειξη ότι οι διαδηλώσεις μπορεί γρήγορα να πάρουν μορφή σύγκρουσης με τις αρχές, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στη Νάντη, όπου στο παρελθόν έχουν σημειωθεί αρκετές συμπλοκές μεταξύ των δυνάμεσων της τάξης και ακροαριστερών οργανώσεων.

Οι μισές γραμμές του μετρό παραμένουν και σήμερα κλειστές, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση εκατοντάδων χιλιομέτρων στους δρόμους του Παρισιού και των προαστίων του. Πολλά σχολεία παραμένουν επίσης κλειστά ή γίνονται λιγότερα μαθήματα. Κλειστός παραμένει ακόμη και ο Πύργος του Άιφελ.

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται ένα «καθολικό σύστημα» συνταξιοδότησης μέσω μοριοδότησης, το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει από το 2025 ή λίγο αργότερα τα 42 υπάρχοντα καθεστώτα (δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ειδικά καθεστώτα, επικουρικά). Το Παρίσι υπόσχεται ότι θα είναι ένα «πιο δίκαιο» σύστημα, ενώ οι επικριτές του καταγγέλλουν «επισφάλεια» για τους συνταξιούχους. Οι εργαζόμενοι πολλών κλάδων διαφωνούν επίσης με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment