PeristeriNews.gr
Πολιτική

Απεβίωσε ο Τομάζο Σκιόπα


Ο Τομάζο Πάντοα Σκιόπα, Ιταλός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, απεβίωσε χθες βράδυ στη Ρώμη.

Ο Τομάζο Πάντοα Σκιόπα, Ιταλός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, απεβίωσε χθες βράδυ στη Ρώμη.

Ο Σκιόπα, εβδομήντα ετών, αισθάνθηκε άσχημα κατά την διάρκεια δείπνου, στο μέγαρο Σακκέττι της Αιώνιας Πόλης. «Με συγχωρείτε, αλλά δεν είμαι τόσο καλά», είπε στους φίλους του, με τους οποίους είχε συναντηθεί για να ανταλλάξει χριστουγεννιάτικες ευχές.

Η μεταφορά του στο νοσοκομείο Σάντο Σπίριτο ιν Σάσσια, ήταν μάταιη. Ακαριαία καρδιακή προσβολή, η διάγνωση των γιατρών.

Γεννημένος στο Μπελούνο της βόρειας Ιταλίας, το 1940, ο Σκιόπα εθεωρείτο ένας από τους εγκυρότερους οικονομολόγους της χώρας.

Αναλυτής της εφημερίδας Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, είχε σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου Μποκκόνι, με ειδίκευση στο Massachusetts Institute of Technology.

Όπως τονίζουν σήμερα οι Ιταλοί σχολιαστές, ήταν ανέκαθεν ένθερμος φιλοευρωπαϊστής, αρχίζοντας από την περίοδο κατά την οποία ανέλαβε καθήκοντα της γενικής διεύθυνσης των χρηματικών και οικονομικών υποθέσεων της τότε ΕΟΚ – το 1979 – σε στενή συνεργασία με τον Χέμουτ Σμιτ και τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.

Το 1984, Ο Σκιόπα, έγινε αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Ιταλίας, με επικεφαλής, τότε, τον μελλοντικό πρόεδρο της δημοκρατίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι. Στενός συνεργάτης του Ζάκ Ντελόρ, διαδέχθηκε τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην προεδρία του ιδρύματος που έφερε το όνομά του. Το 1998, έγινε μέλος του πρώτου συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με επταετή θητεία.

Από το 2006, μέχρι το 2008, διετέλεσε υπουργός οικονομικών, στην δεύτερη κυβέρνηση του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι.

Ο Πρόντι δήλωσε «συντετριμμένος, βαθύτατα λυπημένος, από το θάνατο του Πάντοα Σκιόπα, ενός στενότατου φίλου και συνεργάτη». Κατά την κυβερνητική του θητεία, ο Τύπος είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με δυο τοποθετήσεις του Σκιόππα: την αναφορά στην ανάγκη «να πληρώνουν όλοι οι πολίτες τους φόρους, χωρίς κατήφεια» και στην δήλωσή του υπέρ της προσπάθειας «να βγουν από το σπίτι και να δραστηριοποιηθούν οι αιώνιοι έφηβοι, οι λεγόμενοι μαμάκηδες».

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρονται και στο πιο πρόσφατο επαγγελματικό του καθήκον, στον ρόλο του συμβούλου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τους τελευταίους τέσσερις μήνες. «Η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την κρίση, υπό τον όρο να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει ετοιμάσει», είχε δηλώσει πρόσφατα ο ιταλός οικονομολόγος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Leave a Comment